Οι δουλέμποροι διακινητές μεταναστών κερδίζουν 35 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο παγκοσμίως ανέφερε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ σε  συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μεταξύ των μεταναστών, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε κράτη της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής ή της Ασίας εξαιτίας  χάνει τη ζωή του ενώ προσπαθεί να φθάσει στην Ευρώπη μέσω Λιβύης, συχνά με την ευθύνη των διακινητών.

Ο απολογισμός των νεκρών από τα ναυάγια πλεούμενων στη Μεσόγειο ήδη ανήλθε στους 1.700 μέχρι στιγμής φέτος, πριν καν από την έλευση του καλοκαιριού, όταν πολλοί περισσότεροι τολμούν να αποπειραθούν τον διάπλου της. Ο αριθμός των θυμάτων ήταν 3.700 όλο το 2015 και περίπου 5.000 το 2016, υπενθύμισε ο επικεφαλής του ΔΟΜ, ο Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.

 

«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που το γνωρίζουμε ότι πέθαναν—πόσα άλλα πτώματα βρίσκονται στον βυθό της Μεσογείου, ή θαμμένα στην άμμο της Σαχάρας;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του ΔΟΜ, ο οποίος μίλησε στο Ρόιτερς στο περιθώριο μιας συνόδου για τη μετανάστευση.

«Αυτή είναι η τραγωδία, γι’ αυτό είμαστε τόσο ανήσυχοι και προσπαθούμε να προειδοποιήσουμε τους μετανάστες για τους διακινητές. Οι διακινητές είναι στην πραγματικότητα το μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τα 35 δισεκ. δολάρια τον χρόνο (που βγάζουν οι διακινητές) και ξέρουμε πως βγάζουν πολλά λεφτά στη Μεσόγειο», επισήμανε ο Λέισι Σουίνγκ.

prsnbv3

Η διακίνηση ανθρώπων είναι πλέον η τρίτη σημαντικότερη πηγή εσόδων για τις διεθνείς συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, μετά την εμπορία όπλων και την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, διευκρίνισε ο ίδιος.

Η Λιβύη έχει μετατραπεί στον σημαντικότερο κόμβο για τους μετανάστες από χώρες της Αφρικής. Όμως στη Λιβύη επικρατεί ανομία που εξαπλώνεται, έξι χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ενώ μετανάστες καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες στα κυβερνητικά κέντρα κράτησης μεταναστών είναι φρικτές.

Έπειτα από μια επίσκεψή του στη Λιβύη τον Μάρτιο, ο Λέισι Σουίνγκ δήλωνε ότι ο οργανισμός του οποίου ηγείται είναι «έτοιμος» να στείλει προσωπικό του στη Λιβύη για να συνδράμει το έργο των αρχών στα κέντρα κράτησης μεταναστών, αλλά σημείωσε ότι ακόμη αυτό δεν έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

 

 

 

 

prsnbv5

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ