Η μονομερής ή άναρχη μετάβαση στη δραχμή όπως υποστηρίζεται από ορισμένους κύκλους, συνεπάγεται τη χωρίς ενημέρωση των δανειστών μονομερή στάση πληρωμών και έκδοση εθνικού νομίσματος σε αναλογία 1 : 1 προς το ευρώ. Μια τέτοια ανεύθυνη, εξωπραγματική και ανεφάρμοστη θέση είναι σχεδόν βέβαιο ότι, θα οδηγήσει  τη χώρα μας στον γκρεμό. Υπερεκτιμά ανεύθυνα  τις δυνάμεις μας απέναντι στην πολιτική και οικονομική υπεροπλία των δανειστών και μπορεί τελικά να καταλήξει σε μια νέα Μικρασιατική καταστροφή.

Είναι παιδαριώδες αν όχι προδοτικό, να αγνοούμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες οι  οποίες είναι καθοριστικές για το διεθνές γίγνεσθαι. Αυτή η ίδια η γέννηση του νέου ελληνικού κράτους το 1821, δε θα ήταν δυνατή αν δεν την ευνοούσαν οι τότε διεθνείς συνθήκες. Το αντίθετο ίσχυε δυστυχώς για τη Μικρασιατική καταστροφή όπως και για  την τραγωδία της Κύπρου.

Με τα ισχύοντα τώρα γεωπολιτικά δεδομένα, αν τα θηρία της διεθνούς σκηνής αποφασίσουν να μας συντρίψουν στην περίπτωση που δεν έχουμε ισχυρές πλάτες,  τότε θα το κάνουν χωρίς δισταγμό. Θα τινάξουν την οικονομία μας στον αέρα με τον πληθωρισμό στο ζενίθ και θα παραδώσουν την Κύπρο, τη Θράκη και το μισό Αιγαίο στον επίβουλο  και αδηφάγο ανατολικό γείτονα.

Μια τέτοια τραγική εξέλιξη είναι πολύ πιθανή αν υιοθετήσουμε τις αφρονες φωνές των ανέυθυνων “παληκαράδων της πολυθρόνας” για μονομερή στάση πληρωμών. Αν αυτή η άποψη είναι άκρως επικίνδυνη, η κωμική θέση παρόμοιων κύκλων για ισοτιμία του νέου εθνικού νομίσματος σε επίπεδα 1: 1 με το ευρώ, αναδεικνύει πλήρη άγνοια οικονομικών γνώσεων.

Το μόνο σχέδιο που έχει δυνατότητα επιτυχίας είναι η συντεταγμένη διαδικασία εξόδου που συνεπάγεται αρχικά την έκδοση προσωρινού νομίσματος σε αναλογία 1/1 προς το ευρώ με ταυτόχρονη στάση πληρωμών και διαδικασία διαπραγμάτευσης στη βάση των προτάσεων για χορήγηση 50 δις και ίσως και περισσότερα από την ΕΕ και υποστήριξη της όλης διαδικασίας του Grexit. Η διαπραγμάτευση για την ρύθμιση των χρεών θα γίνει στη βάση της αρχικής αυτής ισοτιμίας 1/1 και με πρότυπο τη ρύθμιση των χρεών της Γεςρμνίας το 1953, όταν κουρεύτηκε το 62% των χρεών της και το υπόλοιπο ρυθμίστηκε με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Μετά το τέλος της κρίσιμης αυτής διαπραγμάτευσης που απαιτεί σχέδιο και καλή γνώση όλων των οικονομικών δεδομένων και γεωπολιτικών ισορροπιών και δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα, θα ακολουθήσει η ελεγχόμενη υποτίμηση της δραχμής κατά 25%, με όλες τα απαραίτητα μέτρα που έχουμε μελετήσει και προετέινει διεξοδικά για την αποφυγή του υπερπληθωρισμού.Ο οποίος, εκτός των άλλων, μπορεί να συγκρατηθεί αν δεν εκδοθεί πληθωριστικό χρήμα και η κυκλοφορία του συμβαδίζει με το δείκτη Μ2 που αντιστοιχεί στο 15-20% του ΑΕΠ.

Ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να υπάρξει σύνδεση της νέας δραχμής με ένα καλάθι νομισμάτων όπου περιλαμβάνεται το ευρώ, το δολάριο, το γιεν και νομίσματα γειτονικών αναταγωνιστικών μας χωρών. Η υποτίμηση της νέας δραχμής αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο για την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, κάτι που το υποστηρίζουν όλοι οι διαπρεπείς διεθνείς οικονομολόγοι.Αλλά για να τα γνωρίζει αυτά κάποιος πρέπει να μην πετά στον αέρα και να έχει βασικές γνώσεις οικονομικής επιστήμης.

Η ελευθερία δε χαρίζεται αλλά κερδίζεται με αγώνες»

Οι παραπάνω γραμμές, δε σημαίνουν φυσικά ότι πρέπει να αφεθούμε σε μια μοιρολατρική στάση, αναμένοντας τις όποιες συνέπειες των διεθνών ισορροπιών και συγκρούσεων πάνω στη χώρα μας. Η ελευθερία δε χαρίζεται αλλά κερδίζεται με αγώνες. Με νου, γνώση και συνετή τόλμη, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς συγκυρίες και να ελιχθούμε ανάμεσα στις αντιθέσεις των ισχυρών της γης. Να διασφαλίσουμε από πριν στήριξη από διάφορες ισχυρές πλευρές, σε δύση και ανατολή και να προχωρήσουμε σε σκληρές διαπραγματεύσεις για τη συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή όπως την έχουμε αναλύσεις διεξοδικά και εμπεριστατωμένα σε πολλά κείμενά μας.

Οι κούφιες κυβερνητικές διαπραγματεύσεις μέσα στη «νεκροζώνη» αλλά και οι  μεγαλόστομοι ψευτοηρωϊσμοί, οι πιστολιές στον αέρα ορισμένων βούτυρο-παλικαράδων που κηρύσσουν τον πόλεμο σε Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους, Γερμανούς, Αμερικανούς και ΣΙΑ με μαρουλόφυλλα και καρυοφύλλια,  είναι το λιγότερο για γέλια και για κλάματα.Κάτι παρόμοιο αν και περισσότερο σεβαστό ως άποψη, ισχύει και για την κουμουνιστική ουτοπία που επαγγέλλεται το ΚΚΕ το οποίο αναζητεί τη δικαίωση για εμάς τουλάχιστον στη μεταθανάτια ζωή.

Ο πόλεμος νομισμάτων και η  συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή

Με το σχέδιο της  συντεταγμένης μετάβασης στη δραχμή,  με το  φιλικό Grexit, μπορεί να  αξιοποιήσουμε  προς όφελος της  χώρας μας, τον υφιστάμενο σήμερα πόλεμο νομισμάτων ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Η τελευταία  προωθεί τη δημιουργία μιας περιχαρακωμένης ισχυρής  γερμανικής ευρωζώνης με αυστηρούς κανόνες και υπερτιμημένο νόμισμα, με στόχο τη διεθνή γεωπολιτική του αναβάθμιση  και τη μερική υποκατάσταση του δολαρίου από το ευρώ ως ανταλλαγματικού νομίσματος στις διεθνείς συναλλαγές.

Στα σχέδιά του αυτά δε χωράει σήμερα η Ελλάδα. Αν ανατραπούν οι αυστηροί κανόνες της γερμανικής ευρωζώνης για τη χώρα μας, τότε θα πρέπει να γίνει το ίδιο για την Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και την ίδια τη Γαλλία. Και οι φιλοδοξίες για τη γερμανική υπερκυριαρχία που προωθείται με υπερόπλο το ευρώ θα ανατραπούν.  Αφού θέλετε το «ευρώ πάση θυσία», θα υποστείτε όλες τις βαριές θυσίες που απαιτούνται γι’ αυτό λέει ξεκάθαρα ο Βόλφαγκ Σόϊμπλε.

Αντίθετα,  η Ουάσιγκτον, με ουρά της τη συνηγορία του Παρισιού, επέμεινε και επιμένει και μέχρι σήμερα έχει πετύχει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Θέλει μεν μια αρκετά ισχυρή Γερμανία  ως ανάχωμα απέναντι στη Ρωσική αρκούδα, αλλά όχι πανίσχυρη σε βαθμό που θα αμφισβητήσει τη διεθνή πρωτοκαθεδρία της στο δυτικό κόσμο.Στη βάση αυτού του σκηνικού, βρίσκεται ο υπόγειος πόλεμος νομισμάτων ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ, όπου συμμετέχει και το Κινέζικο γουάν. Και η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες της νότιας ευρωζώνης κυρίως, είναι τα θύματα στη μάχη αυτή των θηρίων.

Η βλαπτική για τη χώρα μας προσκόλληση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ουάσιγκτον

Μέσα στην παραζάλη του νομισματικού, εμπορικού και οικονομικού αυτού πολέμου, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη χειρότερη επιλογή για τη χώρα μας, προσκολλώμενος και  υπακούοντας στις βουλές και τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, η οποία προσέφερε αόριστες υποσχέσεις υποστήριξης για την Ελλάδα. Έτσι, το Αμερικανοκρατούμενο ΔΝΤ, πιέζει τη Γερμανία για χαλάρωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής ώστε να αδυνατήσει το ευρώ και στη μερική αναδιάρθρωση του χρέους για να ανατραπούν οι αυστηροί κανόνες της ευρωζώνης.

Οι μικρές χώρες που επιβιώνουν από τον πόλεμο αυτό, είναι εκείνες που κατορθώνουν να κρατήσουν αποστάσεις από τα θηρία και να ελιχθούν έξυπνα ανάμεσα στο άγριο ποδοβολητό τους. Δυστυχώς η δική μας χώρα μας δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή, δόξα να έχει η ΠΦΑ  αλλά και η νεο-δεξιά όπως και  οι άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις που ομνύουν στο γελοίο όσο και αυτοκαταστροφικού δόγμα του «πάση θυσία στο ευρώ»

Τι κάνουμε

Μετά από ενέα χρόνια ευρωζωνικής τραγωδίας, δεν υπάρχει άλλη λύση από την έξοδο από το  ευρώ και τη συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή. Η κορυφαία διαφορά της συντεταγμένης από τη μονομερή ή άναρχη μετάβαση είναι ότι, με την πρώτη μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε έξοδο από την κρίση και αποκατάσταση της εθνικής μας οντότητας και αναπτυξιακής δυναμικής. Ενώ με τη δεύτερη, είναι βέβαιη η εθνική καταστροφή, ίσως μεγαλύτερη και απ’ αυτήν που βιώνουμε μέσα στην τραγική μνημονιακή ευρωζώνη.

Εμείς οι μελετητές και μαχητές της  δραχμής, δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσυπογράψουμε την  καταστροφική προοπτική της άναρχης μετάβασης. Ούτε θα παραδώσουμε το ολοένα και αυξανόμενο κίνημα της δραχμής σε πολιτικούς φορείς που αδιαφορούν αν δεν επιδιώκουν, την Ισλαμοποίηση της χώρας μας. Δε θα παραδώσουμε το όραμα για την εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία την κοινωνική δικαιοσύνη, μέσα από τη μετάβαση στη δραχμή σε λαοπλάνους πατριδοκάπηλους αλλά ούτε και σε  πατριδοκτόνους  εθνομηδενιστές. Γι΄αυτό επιμένουνε στη συντεταγμένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, μέσα από ένα πλατύ δημοκρατικό, πατριωτικό κίνημα που μπορεί να ανατρέψει το φριχτό σημερινό μνημονιακό συστημικό κατεστημένο.

Τέλος, επειδή οι διαπιστώσεις, οι μεμψιμοιρίες, οι  διαμαρτυρίες, οι κινητοποιήσεις, η επαναστατική γυμναστική, οι κούφιες πιστολιές, οι καρναβαλικού τύπου επαναστάσεις, είναι αδιέξοδες χωρίς προτάσεις, έχουμε μελετήσει σε βάθος και έχουμε καταρτίσει συγκεκριμένο, σαφές ολοκληρωμένο σχέδιο συντεταγμένης μετάβασης στο εθνικό νόμισμα. το οποίο απαιτεί, εκτός των άλλων, διαπραγματευτικές δεξιότητες,γνώση, σοβαρότητα, υπομονή και επιμονή.(Βλ. Πρόγραμμα 27 σημείων για τη συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή και εδώ)

Σε καλούμε αναγνώστη, να βγεις απ΄το κλουβί του φόβου που καλλιεργούν ασύστολα τα κατοχικά ΜΜΕ. Γιατί κανένα πρόβατο δε σώθηκε βελάζοντας απο τη σφαγή. Και να μην παραπλανιέσαι από επαναστάτες της κατσαρόλας με τους υπερφίαλους λογιοτατισμούς που μπορεί να μας οδηγήσουν στα βράχια. Γιατί με αέρα κοπανιστό δε βάφονται αυγά.

Σε καλούμε να διαβάσεις τις προτάσεις μας και να προβληματιστείς σχετικά. Ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε, να σώσουμε τη χώρα από το βάραθρο. Αρκεί να το πιστέψουμε, να το θέλουμε και να ενεργήσουμε με νου, γνώση, σωστά, έξυπνα και δυναμικά. Όπως θα έλεγε και ο Γκαίτε αντί να καταριόμαστε το σκοτάδι, ας ανάψουμε ένα κερί. Ένα κερί που θα μας δώσει φως και δε θα μας κάψει.

 

LEAVE A REPLY