“Δεν δίνω δεκάρα για την Ελλάδα, έχω πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθώ. Αρκεί η Ελλάδα να πληρώνει τα 10 δις ευρώ τοκοχρεολύσια το χρόνο μέχρι το 2030!…Αυτά μεταξύ άλλων εξομολογήθηκε ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπης Ζαν Κλώντ Γιούγκερ σε γνωστό Ελληνα δημοσιογράφο, επιβεβαιώνοντας ότι, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να καταβάλει κολοσσιαία ποσά για την εξυπηρέτηση του χρέους που μεγάλο μέρος του δημιουργήθηκε μέσα στην ευρωζώνη.
Τα 10 δις στα οποία αναφέρθηκε ο Γιούγκερ αποτελούν μια κατά προσέγγιση εκτίμηση των ποσών που η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει επίσημα να καταβάλλει κάθε χρόνο στους τοκογλύφους δανειστές για τα επόμενα 43 χρόνια, δηλ. μέχρι το 20160. Σύμφωνα με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup της 15ης ιουνίου 2017, η Ελλάδα υποχρεούται να έχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως το οποίο αν δεν καταβάλλει στους δανειστές θα λειτουργήσει ο επιλεγόμενος “κόφτης”, δηλ. θα επιβληθούν και άλλα σκληρά μέτρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του ίδιου Eurogroup, οι δανειστές θα εισπράττουν  από τη χώρα μας κάθε χρόνο ποσά 15% του ΑΕΠ (27 δις) μέχρι το 2023 και 20% (36δις) του ΑΕΠ μέχρι το 2060, από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, λιμάνια, αεςροδρόμια, εθνικοί οδοί, ΔΕΠΑ,ΔΕΣΦΑ,ΔΕΗ,ΟΤΕ, τουριστικά ακίνητα, δημόσια κτήματα και κτίρια, τράπεζες και θυγατρικές τους, εισπράξεις από πλειστηριασμούς  κλπ.Φυσικά καμιά χώρα στον κόσμο, ούτε και η Γερμανία,  δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιες αδιανόητα τεράρτιες δανειακές υποχρεώσεις και να ελπίζει ότι θα επιβιώσει και ότι θα έρθει η … ανάπτυξη.
Η χώρα έχει μπει  στο γύψο για 43 ολόκληρα χρόνια και καμιά εικονική αισιοδοξία περί ανάπτυξης δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην απίστευτη και όμως αληθινή αυτή πραγματικότητα. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε εδώ τη σχετική παράγραφο του επίσημου κειμένου στην Αγγλική της απόφασης του Eurogroup:
«The Eurogroup welcomes the commitment of Greece to maintain a primary surplus of 3.5% of GDP until 2022 and thereafter a fiscal trajectory that is consistent with its commitments under the European fiscal framework, which would be achieved according to the analysis of the European Commission with a primary surplus of equal to or above but close to 2% of GDP in the period from 2023 to 2060. The Eurogroup concluded that debt sustainability should be attained within the framework of the debt measures envisaged by the Eurogroup in May 2016. In this regard, the Eurogroup recalled the assessment of debt sustainability with reference to the agreed benchmarks for gross financing needs: GFN should remain below 15% of GDP in the medium term and below 20% of GDP thereafter so as to ensure that debt remains on a sustained downward path.»
Από την τελευταία ως άνω παράγραφο διατυπώνεται με κομψό ομολογουμένως τρόπο ότι, «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω του (ή μέχρι το )15% του ΑΕΠ σε βραχυπρόθεσμο διάστημα και κάτω του ( ή μέχρι το) 20% από εκεί και πέρα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε σταθερή καθοδική πορεία»!Υπέροχα.

Η εξέλιξη της ωρίμανσης του ελληνικού δημόσιου χρέοςυ παρατίθεται στον παρακάτω πίνακα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, από την οποία,ο επίμαχος αυτός πίνακας έχει αφαιρεθεί πρόσφατα.

Εξέλιξη της ωρίμανσης του ελληνικού χρεόυς μέχρι το 2060

 Πηγή : Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους

Όσον αφορά τον αξιότιμο κύριο Ζάν Κλώντ Γιούγκε που προφανώς επιλέχθηκε από το Βερολίνο για να χριστεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,διετέλεσε Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου. Πρόκειται για μαι Λιλιπούτειας χώρα- εξάρτημα της Γερμανίας με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο που έχει αποκτήσει αποκλειστικά ως ένας τεράστιος προστατευμένος φορολογικός παράδιεσος.

Blog Widget by LinkWithin

3 COMMENTS

 1. Θέλει να δίνει η Ελλάδα 10 δις το χρόνο… Για ποιο λόγο; Επειδή δήθεν χρωστάει; Αφού όλοι πλέον ξέρουν ότι το χρέος μας είναι δήθεν χρέος. Και θα εξηγηθώ:
  Περισσότερα από 200 δις, σχεδόν το 70% του Δημοσίου χρέους έδωσαν οι προδότες πολιτικοί μας για τις “ανακεφαλαιοποιήσεις” των τραπεζών. Παπανδρέου, Παπαδήμος και Σαμαράς, από το 2010 έως τα τέλη 2012…
  Δείτε και το διάγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΝΤ, εκεί φαίνεται πολύ καθαρά αυτό που λέω.
  http://www.indexmundi.com/g
  Έναν πραγματικό λογιστικό έλεγχο του Δημοσίου χρέους θα πρέπει να διενεργήσουμε και τίποτε άλλο. Δεν μπορεί ξαφνικά να χρωστάμε το …170% του ΑΕΠ της χώρας, όταν για πολλά χρόνια χρωστούσαμε γύρω στο 100% του ΑΕΠ. Ακόμα και πριν το 2000 μέχρι και το 2008 με τον Καραμανλή χρωστούσαμε γύρω στο 100% του ΑΕΠ. Και με τον Παπαδήμο αρχές 2012 έγινε και το εγκληματικό PSI που όλα τα δημόσια ταμεία έδωσαν για το χρέος πάνω από 100 δις.
  Αντί δηλαδή να χρωστάμε τώρα ούτε καν 150 δις χρωστάμε περισσότερα από …320 δις. Αυτό δε γίνεται, δεν είναι δυνατόν. Και μάλιστα εφόσον διενεργήσουμε έναν πραγματικό επίσημο λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους κανένας Ευρωπαίος, κανένας δανειστής, κανένας τοκογλύφος, κανένας “εταίρος” μας, δεν θα μπορεί να μας πει τίποτε επειδή δε θα πληρώνουμε μέχρι να λήξει ο λογιστικός έλεγχος.
  Συνολικά δώσαμε λοιπόν περισσότερα από 200 δις στις τράπεζές μας σε ούτε τρία χρόνια, δήθεν τάχα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους.
  Αυτά τα λεφτά επεστράφησαν όμως για να σώσουν Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες. Τάχα ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονταν αυτά τα χρήματα. Που είναι περισσότερα ακόμα και από τις συνολικές καταθέσεις μας.
  Και αν δε δίναμε αυτά τα δις και φαλίριζαν οι τράπεζες κανείς δε θα έχανε τις καταθέσεις του όπως νομίζουν πολλοί, αφού τα χρήματα δε βρίσκονται στα ταμεία των τραπεζών αλλά έχουν δοθεί από τις τράπεζες για δάνεια και δεν υπάρχουν σε ρευστό.

  • Και ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι έπρεπε να δώσουμε τα χρήματα για τις τράπεζές μας.
   Αυτό που πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε είναι ότι την οποιαδήποτε χρηματοδότηση («ανακεφαλαιοποιήσεις» και «κρατικές εγγυήσεις») των τραπεζών την αναλαμβάνει η χώρα από μόνη της, μόνο εφόσον έχει εθνικό νόμισμα που το εκδίδει η ίδια. Και μόνο τότε. Και μόνο επειδή εκδίδει μόνη της το χρήμα. Και ακριβώς επειδή η χώρα εκδίδει μόνη της το χρήμα.
   Αυτό γίνεται ανέκαθεν, από τη δημιουργία του χρήματος και του τραπεζικού συστήματος.
   Στην Ελλάδα, επειδή ακριβώς έχουμε Ευρώ, τη χρηματοδότηση των τραπεζών θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ, αφού αυτή εκδίδει το χρήμα. Θα έπρεπε…
   Δεν μπορεί η ΕΚΤ να συμμετέχει μόνο στα κέρδη και τη χασούρα να την αναλαμβάνει μόνο του το κάθε κράτος.
   Και προσέξτε, μπορεί αυτό που γράφω να ακούγεται από κάποιον ειδήμονα πολύ …ερασιτεχνικό. Γράφω ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να αναλάβει τη χρηματοδότηση όλων των τραπεζών… Θα το εξηγήσω και αυτό λοιπόν:
   Καταρχάς είμαι σίγουρος ότι οι ελληνικές τράπεζες δε χρειάζονταν περισσότερο χρήμα ακόμα και από το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, σε δυόμιση χρόνια για …χρηματοδότηση. Άρα όλο αυτό με το «χρέος» μας είναι κόλπο των διεθνών τοκογλύφων, μπορεί με «συνεργάτες» το ίσως διεφθαρμένο πολιτικό μας σύστημα, για να μας αρπάξουν ολόκληρη τη δημόσια περιουσία μας. Στη συνέχεια θα αναφέρω πως όταν παλαιότερα επί δραχμής χρειάζονταν χρηματοδότηση η …Τράπεζα Κρήτης, έκανε τον έλεγχο η Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια η Ελλάδα χρηματοδοτούσε. Ολόκληρη η Ελλάδα και όχι η …Κρήτη. Που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να ελέγξει εάν πραγματικά κάποια τράπεζα χρειάζονταν τόσο χρήμα για …ανακεφαλαιοποίηση και μετά ολόκληρη η ΕΕ να χρηματοδοτούσε. Και αναφέρομαι σε όλες τις τράπεζες της ΕΕ που διαχειρίζονται Ευρώ. Η ΕΕ θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει όλες τις τράπεζες της Ευρώπης και άρα όλες οι χώρες να συμμετείχαν, ανάλογα όμως με την οικονομική δυνατότητα της κάθε χώρας.
   Είναι λοιπόν φανερό ότι αυτές οι «ανακεφαλαιοποιήσεις» των τραπεζών είναι εκβιασμός. Είναι οικονομικός στραγγαλισμός όποιων χωρών επιθυμεί το «σύστημα». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο οι ελληνικές τράπεζες σε περίοδο κρίσης να «χρειάστηκαν» 200 δισεκατομμύρια Ευρώ σε δυόμιση χρόνια. Και αυτά να προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας…
   Και πριν και μετά από αυτά τα δις που πήραν για «χρηματοδότηση» οι τράπεζές μας, χρειάστηκαν μόνο κάτι εκατομμύρια…

   • Γράφω ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι ίσως διεφθαρμένο. Γιατί όμως; Μήπως οι Γερμανοί τους κρατάνε “με τη γίδα στην πλάτη”;
    Η Siemens για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μία από τις “γίδες”. Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα δήλωσε στην γερμανική δικαιοσύνη ότι “χρηματοδοτούσε” ο Χριστοφοράκος, τον οποίο τώρα κανείς δε τον ψάχνει… Όλα τα κόμματα, ακόμα και τον ΣΥΝ και το ΚΚΕ…
    Επίσης, όλα τα Γερμανικά προϊόντα τα αγοράζει η Ελλάδα κατά 25% πιο ακριβά από ότι άλλες πολιτισμένες χώρες. Και υπάρχει η …φήμη ότι αυτό το 25% το καταθέτει ο Γερμανός σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό του Έλληνα εισαγωγέα (Γερμανία, Ελβετία, Λιχτενστάιν). Και υπάρχει η …φήμη ότι αυτό το 25% το καταθέτει ο Γερμανός σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό του Έλληνα εισαγωγέα (Γερμανία, Ελβετία, Λιχτενστάιν). Μπορεί αυτό το 25% να μην το καταθέτει όλο στους Έλληνες εισαγωγείς ο Γερμανός κατασκευαστής, αλλά να το μοιράζει και στα πολιτικά κόμματα, όπως έκανε και η SIEMENS. Άλλη “γίδα” αυτή. Σίγουρα θα υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες “γίδες”.
    Για παράδειγμα το γεγονός ότι αγοράζουμε τόσα χρόνια τον στρατιωτικό εξοπλισμό μας πιο ακριβά από ότι οι άλλες χώρες. Ή ακόμα και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το αγοράζουμε πιο ακριβά, ακόμα και η ομόδοξη Ρωσία μας το πουλάει ακριβότερα.
    Μήπως πρόκειται για μίζες; Ή ίσως απλά είμαστε …άτυχοι;

LEAVE A REPLY