Θεόδωρος Κατσανέβας

Το Παγκάλειο αξίωμα ότι “μαζί τα φάγαμε” βρίσκει ευήκοους υποστηρικτές στους κύκλους του ευρωραγιαδισμού και διαδίδεται πολλαπλασιαστικά από τα συστημικά ΜΜΕ για αυτονόητους λόγους. Αφού μαζί τα φάγαμε, μαζί πλούσιοι και φτωχοί, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, πρέπει μαζί να τα πληρώσουμε. Τα κεφάλια μέσα λοιπόν, ζήτω ο ευρωραγιαδισμός και το “πάση θυσία στο ευρώ”.
Τελευταία κυκλοφόρησε ένα εξυπνακίστικο καταγγελτικό κείμενο που αναπαράγεται συνεχώς και στηλιτεύει τους νεόκοπους συνταξιούχους, τους τεμπέληδες δημόσιους υπάλληλους, τις άγαμες θυγατέρες, τα με΄γαλα εφάπαξ, και τις όποιες παρακμιακές καταστάσεις που πράγματι υπήρξαν ως απότοκος του πελατειακού κράτους. Τα φαινόμενα αυτά ήταν και είναι κατακριτέα απαράδεκτα. Αλλά το οικονομικό κόστος τους είναι αντικειμενικά υποπολλαπλάσιο από το κόστος των αμυντικών δαπανών μετά μιζών, και τις επιθέσεις και τα κόλπα των αγορών, (με swaps κλπ.) σε βάρος της χώρας μας με την ευλογία της ευρωζώνης.
Οι συνταξιούχοι σε νεαρές ηλικίες, ένα φαινόμενο το οποίο πολέμησα προσωπικά, και άλλα παρόμοια, όντως έκαναν κακό στην ελληνική οικονομία. Αλλά τέτοιες αρνητικές καταστάσεις υπάρχουν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ακόμα και στην Γερμανία. Αν και απαράδεκτες τονίζεται και πάλι, δεν αρκούν για να εξηγήσουν την εξωπραγματικό τεράστιο σημερινό χρέος της ελληνικής οικονομίας. Το οποίο διπλασιάστηκε  τα τελευταία ευρωζωνικά οχτώ χρόνια, μεταξύ 2008-2016 και ισοδυναμεί περίπου με το χρέος των προηγούμενων εκατό χρόνων.
Με όποιες εξαιρέσεις, οι Έλληνες όχι μόνο δεν είναι τεμπέληδες αλλά εργάζονται τις περισσότερες ώρες σε όλη την Ευρώπη όπως φαίνεται από το Ιστόγραμμα που παρατίθεται εδώ. Και αυτό είναι γνωστό σε όλους στο εξωτερικό όπου ζουν, εργάζονται σκληρά  και διαπρέπουν πολλοί συμπατριώτες μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από τον ΟΟΣΑ, όσον αφορά τις συνολικές ώρες ετήσιας απασχόλησης, οι Έλληνες κατατάσονται τρίτοι στη σειρά του σχετικού πίνακα διεθνώς και πρώτοι στην Ευρώπη, με 2.060 ώρες το χρόνο έναντι 1.363 των Γερμανών που βρίσκονται στον πάτο του ίδιου πίνακα 
Συνολικές ώρες ετήσιας απασχόλησης σε διάφορες χώρες διεθνώς
Πηγή : ΟΟΣΑ
Είναι αλήθεια ότι κάποιοι πονηροί,δολοπλόκοι μεγαλοπαράγοντες στη χώρα μας έφαγαν πολλά, αλλά κάθε άλλο παρά  ισχύει γενικώς το πονηρό Παγκάλειο γνωμικό. Όχι δεν τα φάγαμε μαζί. Ναι, υπήρχαν στρεβλώσεις ως συνέπεια του πελατειακού κράτους με τη ράθυμη και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, το πολλές φορές παράλογο, άδικο και πολυέξοδο ασφαλιστικό σύστημα, τις υπέρογκες  δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις μίζες από τις κρατικές προμήθειες, τα δημόσια έργα,τις αμυντικές δαπάνες κλπ. Για τέτοια παρακμιακά φαινόμενα ευθύνονται φαύλοι πολιτικοί που προώθησαν και επέβαλλαν οι κυρίαρχοι Μιντιάρχες για αυτονόητους λόγους. Αλλά όλα αυτά και άλλα τόσα, δε δικαιολογούν την τεράστια οικονομική κατάρρευση της χώρας μας, όπως και των άλλων χωρών, κυρίως αυτών της νότιας ευρωζώνης.
Και ενώ οι εδώ αργυρώνητοι Γκαουλάϊτερ μας βομβαρδίζουν συνεχώς για τα σφάλματα ή εγκλήματα που έχουμε διαπράξει σε βάρος μας και μας καλούν να αυτομαστιγωνόμαστε γι’ αυτό, ξεχνούν τις τεράστιες δαπάνες για αγορά εξοπλισμών-μετά μιζών- από τους καλούς μας τους Εταίρους, για να προστατευτούμε από τη «σύμμαχο» και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ Τουρκία. Όπως λησμονείται ότι, η Γερμανία καταβάλλει το μισό από ότι η Ελλάδα όσον αφορά το ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ. Όπως επίσης λησμονείται ότι, στη  Γερμανία που αιματοκύλισε την Ευρώπη χαρίστηκαν τα τεράστια χρέη της από δύο παγκόσμιους πολέμους. Και στο χάρισμα αυτό το 1953 συμμετείχε και η μικρή πλην έντιμος και γαλαντόμα Ελλάδα. Για να μη μιλήσουμε για τις πολεμικές αποζημιώσεις τις οποίες οι Εταίροι, οι Γερμανοί δηλ., ούτε που τις συζητούν. Τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας δικά τους.Και οι ευρωραγιάδες και ευρωγενίτσαροι το βιολί τους.
Καταλήγοντας, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αν και απολύτως κατακριτέες και απαράδεκυτες οι παρακμιακές καταστάσεις της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής μας ζωής, όσα και και αν “φαγώθηκαν” από πρώορες συντάξεις,εφ’άπαξ, κακοδιαχειρίσεις, μίζες κλπ, δεν αρκούν για να εξηγήσουν το γεγονός ότι, το χρέος διπλασιάστηκε στα τελευταία οκτώ χρόνια της ευρωζωνικής κατοχής μεταξύ 2008-2016. ( βλέπε Ιστόγραμα εδώ). Το χρέος αυτό, ισοδυναμεί με το χρέος που συσωρέυθηκε στη χώρα μας τα τελευταία εκατό χρόνια περίπου, κατά τη διάρκεια των οποίων, υπήρχαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, παρόμοιες  παρεκτροπές, που ας μην το ξεχνάμε συναντώνται και σε άλλες χώρες λιγότερο ή και περισσότερο κατά περίπτωση. Αν οι παρεκτροπές αυτές ευθύνονται για το τεράστιο σημερινό μας χρέος, τότε πως μας δέχτηκαν στην ευρωζώνη το 2002, όταν βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να μην έχει μια χώρα τεράστιο χρέος ;
Εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ 1970-2016