Επίδομα «αντίδωρο» θα λάβουν για το 2018 περίπου 185.000 χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ποσό του ΕΚΑΣ υποχωρεί στα 35 ευρώ τον μήνα και αφορά μόνο όσους λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη από 585 ευρώ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα νέα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ αναμένεται να δημοσιευτεί από μέρα σε μέρα και αφήνει εκτός 50.000 δικαιούχους που έως σήμερα έπαιρναν το επίδομα, το οποίο κυμαινόταν από 28,75 έως 115 ευρώ. Πλέον, η εισοδηματική κλίμακα θα περιλαμβάνει μόνο όσους λαμβάνουν συνολικό εισόδημα έως 7.022 ευρώ τον χρόνο, από κύρια, επικουρική σύνταξη, μερίσματα ή οποιαδήποτε άλλη πηγή εισοδήματος.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη έως 585 ευρώ θα παίρνει ΕΚΑΣ 35 ευρώ (αντί 115 ευρώ σήμερα), με σύνταξη 600 ευρώ δεν θα παίρνει καθόλου, ενώ ζευγάρι συνταξιούχων με σύνταξη 450 ευρώ ο καθένας θα παίρνουν ΕΚΑΣ 35 ευρώ έκαστος.

Το νέο ποσό θα δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους (με τη σύνταξη Ιανουαρίου) στις 19 και 21 Δεκεμβρίου όσοι συνταξιούχοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν τα νέα κριτήρια. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Από το εισόδημα εξαιρούνται επίσης τυχόν προνοιακά βοηθήματα που έλαβε ο δικαιούχος, αλλά και συντάξεις αναπηρίας, θυμάτων πολεμικής περιόδου και τρομοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ