Εντύπωση και έκπληξη προκάλεσε η πρωτοφανής δήλωση του Γερμανού Οικονομικών W. Schaeuble ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι «εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών» και «ένας σκληρός διαπραγματευτής», προσθέτοντας ότι «είναι κρίμα που ο κ. Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται αρκετά» κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του σε πάνελ του Bloomberg στο Βερολίνο.

Οι δηλώσεις αυτές, που συνιστούν ωμή δηλητηριώδη παρέμβαση στα εσωτερικά της κυβέρνησης σχολιάστηκαν αρκετά, καθώς γίνονται λίγες μόνο ημέρες πριν το Eurogroup στις 15 Ιουνίου, ενώ δεν περασαν απαρατήρητες οι αιχές του Schaeuble κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενα Eurogroup όπως στις 22 Μαΐου, αλλά και στις αρχές Απριλίου, ο πρωθυπουργός φέρεται να εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης με συνέπεια την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση συμφωνίας.

Ουσιαστικά οι δηλώσεις αυτές του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών απαντούν στις δηλώσεις Τσίπρα από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας στο Eurogroup, αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουν σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου η πρότασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μη δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, να μη συμφωνήσει στο Eurogroup και να οδηγηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα ζητήσουν από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Νωρίτερα ο W. Schaeuble είχε δηλώσει ότι είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα. «Θα το πετύχουμε την Πέμπτη. Θα δείτε».

Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει το γιατί ο Schaeuble κατέφυγε σε αυτές τις παρεμβατικές δηλώσεις και το τι επιδιώκει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ