Η Αγγέλα Κοκκόλα, που ήξερε όλα τα μυστικά των Παπανδρέου

Η Αγγέλα Κοκκόλα, που επί σειρά ετών θήτευσε ως γραμματέας αλλά και άμεση συνεργάτιδα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, έφυγε το Σάββατο από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών. Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η Αγγέλα Κοκκόλα γεννήθηκε το 1932 στη Λάρισα και ήταν κόρη του υποστρατήγου Στ. Κοκκόλα. Το 1964, έπειτα από μεσολάβηση της Βιργινίας Τσουδερού, έγινε γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου. Εναν χρόνο αργότερα αποσπάστηκε στο γραφείο του Γεωργίου Παπανδρέου, όπου παρέμεινε μέχρι την 21η Απριλίου 1967. Εγραψε με τα χέρια της τις επιστολές του προς το παλάτι, ζώντας από πολύ κοντά τη σύγκρουση του Παπανδρέου με τη βασιλική οικογένεια.

Η γνωριμία της με τον Γεώργιο Παπανδρέου τον Ιούλιο του 1965 έγινε «σε πάρα πολύ δύσκολες ώρες και για εκείνον, αλλά και για την Ελλάδα», σύμφωνα με αφήγηση της ίδιας, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν εκείνος που την έστειλε στο σπίτι του πρωθυπουργού πατέρα του στο Καστρί για να δακτυλογραφήσει την απάντησή του στην επιστολή του βασιλιά. Παρέμεινε έκτοτε δίπλα στους Παπανδρέου και ειδικότερα στον Ανδρέα, ενώ εντάχθηκε στο ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) που ο ίδιος ίδρυσε στο εξωτερικό.

Από το 1981 έως το 1989 διατέλεσε διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου του. Στις εκλογές του 1994 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ έως το 1999. Οι σχέσεις της με τον Ανδρέα Παπανδρέου γνώριζαν πάντως αρκετές διακυμάνσεις όλα αυτά τα χρόνια. Τη βαθιά θλίψη για την απώλεια της Αγγέλας Κοκκόλα, «μιας δυναμικής γυναίκας, που συνέδεσε το όνομά της με την ιστορία της παράταξης και της χώρας», εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Η Αγγέλα ήταν εμβληματική προσωπικότητα, απόλυτα ταυτισμένη με τον Ανδρέα Παπανδρέου στη διαχρονική διαδρομή του από το 1964, την αντιδικτατορική αντίσταση, το ΠΑΚ, την περίοδο της Μεταπολίτευσης και της Αλλαγής» σημείωσε η κυρία Γεννηματά.

Πηγή: “δημοκρατία”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ