Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) ενέκριναν τελικά τον πρώτο ευρωπαϊκό κατάλογο φορολογικών παραδείσων και μη συνεργαζόμενων δικαιοδοσιών, μετά από δύο χρόνια αγώνα ερευνών, επαφών και εσωτερικών διεργασιών. Ο επίσημος αυτός κατάλογος περιέχει τρεις διαφορετικές διαβαθμίσεις. Στη λίστα δεν περιλαμβάνονται χώρες της ΕΕ που λειτουργούν στην πραγματικότητα ως φορολογικοί παράδεισοι και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές της Γερμανίας,Γαλλίας κλπ όπως θα δούμε και πιο κάτω.Πρόκειται για το επιλεγόμενο ανεπίθσημο κατάλογο των φορολογικών παράδεισων που λειτουργούν με την ευλογία της ΕΕ.

Η επίσημη λίστα της ΕΕ περιλαμβάνει τελικά 17 τρίτες χώρες, οι δεσμεύσεις των οποίων παραμένουν ανεπαρκείς. Μια δεύτερη “γκρίζα λίστα” δεσμεύσεων περιλαμβάνει 47 τρίτες χώρες οι οποίες ανέλαβαν την υποχρέωση να αλλάξουν τη φορολογική τους νομοθεσία υπό την πίεση της Ευρώπης. Τέλος, καταγράφονται και οι περιπτώσεις 8 χωρών που πλήττονται από τυφώνες θα αξιολογηθούν καλύτερα τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η μαύρη λίστα περιέχει τις κάτωθι 17 χώρες:

1. Αμερικανική Σαμόα

2. Μπαχρέιν

3. Μπαρμπάντος

4. Γρενάδα

5. Γκουάμ

6. Κορέα (Δημοκρατία)

7. ΕΔΠ Μακάο

8. Νησιά Μάρσαλ

9. Μογγολία

10. Ναμίμπια

11. Palau

12. Παναμάς

13. Αγία Λουκία

14. Σαμόα

15. Τρινιντάντ και Τομπάγκο

16. Τυνησία

17. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η λίστα με τις 47 χώρες περιέχει τις ακόλουθες χώρες:

Κουρασάο, Χονγκ Κονγκ, Νέα Καληδονία, Ομάν, Κατάρ,Ταϊβάν, Τουρκία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Καβορδέλ, Φίτζι, Ιορδανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σουαζιλάνδη, Βιετνάμ, Μποτσουάνα, Κάβο Βέντε, Φίτζι, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Τζαμάικα, Ιορδανία, Μαλδίβες, Μαρόκο, Περού, Σερβία, Σουαζιλάνδη, Ταϊλάνδη, Ανδόρα, Αρμενία, Αρούμπα, Μπελίζε, Καβορντ, Νήσοι Κουκ, Λιχτενστάιν, Μαυρίκιος, Μαρόκο, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Ελβετία,το νησί Λαμπουάν, Βερμούδες, Νήσοι Κέιμαν, Γκέρνσεϊ, Νήσος Μαν, Τζέρσεϋ, Βανουάτου, Νήσοι Φερόε, Γροιλανδία, Ναουρού, Νιούε.

Κατά την Κομισιόν, η ίδια η ύπαρξή του καταλόγου αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Ωστόσο, κατά την Κομισιόν, επειδή είναι ο πρώτος κατάλογος της ΕΕ, “παραμένει ανεπαρκής απάντηση στην κλίμακα φοροδιαφυγής παγκοσμίως”.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, με δηλώσεις του μετά το ECOFIN κάλεσε τους Υπουργούς Οικονομικών “να αποφύγουν οποιαδήποτε αφέλεια όσον αφορά τις δεσμεύσεις”.

“Οι χώρες που έχουν αναλάβει δεσμεύσεις πρέπει να αλλάξουν το φορολογικό τους νόμο το συντομότερο δυνατό. Καλώ τους Υπουργούς να συμφωνήσουν γρήγορα για αποτρεπτικές εθνικές κυρώσεις. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση σε όλες αυτές τις χώρες. Δεν πρέπει να δεχόμαστε τον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό και την αδιαφάνεια”, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος δήλωσε ακόμα ότι η δημοσίευση του καταλόγου και των δεσμεύσεων αποτελεί μια πρώτη νίκη για διαφάνεια. “Η κοινή γνώμη, τα εθνικά κοινοβούλια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ΜΚΟ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα είναι σε θέση να κρίνουν τη διαδικασία, τα ονόματα που αναφέρονται και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν”, σημείωσε.

“Η Ευρώπη έχει κάνει ένα βήμα μπροστά, αλλά η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη. Προς τούτο, αναμένω από τα κράτη μέλη να καθορίσουν ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα: σε τρεις μήνες, θα πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση των χωρών που επλήγησαν από τυφώνες. Σε έξι μήνες, θα πρέπει να επανεξετάσουμε όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Οι φορολογικοί παράδεισοι δεν πρέπει να γλιστρήσουν από την οθόνη ραντάρ της Ευρώπης. Οι χώρες που δεν βρίσκονται στη μαύρη λίστα θα απομακρυνθούν πλήρως από τη λίστα μόλις εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους”, σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, επεξηγώντας τη διαδιακασία και κατέληξε λέγοντας πως “ως Ευρωπαίος πολίτης, συμμερίζομαι τις προσδοκίες εκείνων που ελπίζονταν περισσότερο. Τους λέω, ας πάρουμε αυτή τη λίστα για αυτό που είναι: ένα πρώτο βήμα. Και ας συνεχίσουμε να ασκούμε την πίεση μαζί, στα κράτη μέλη και στις τρίτες χώρες”.

Γεγονός είναι ότι, οι μεγάλες δυτικές χώρες αναγάγει τη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή σε επίσημο καθεστώς και εκτρέφουν φορολογικούς παράδεισους για δική τους χρήση.

Η Γερμανία,Γαλλία,Μ.Βρετανία,ΗΠΑ, Ισπανία, Αυστραλία και όχι μόνο είναι οι μεγάλες χώρες που εκτρέφουν φορολογογικούς παράδεισους για να κάνουν «παστρικές» δουλειές. Στον κατάλογο που έχει εκδώσει παλαιότερα το ελληνικό Υπουργείο οικονομικών για μη συνεργάσιμες φορολικά χώρες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ΛιχνεστάΙν που συνδέεται με τη Γερμανία,το Μονακό με τη Γαλλία αντίστοιχα,η Ανδόρα με την Ισπανία,οι Μπαρμπάμντος και οι νήσοι Κούκ με τη Μ. Βρετανία, η Ναούρου με την Αυστραλία και φυσικά οι Παρθένοι Νήσοι και οι Νήσοι Μάρσαλ με τις ΗΠΑ.

Οι τελευταίες διαθέτουν και ειδικό φορολογικό παράδεισο μέσα στον κεντρικό τους κορμό, αυτόν της Πολιτείας Ντελαγουέρ, αλλά το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών είναι φυσικό να μην τολμά να τον αγγίξει. Κάτι ανάλογο ισχύει για το Λουξεμβούργο, μικρό αδερφάκι της Γερμανίας, τους νήσους Κεϋμάν της Μ. Βρετανίας αλλά και χώρες όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Μάλτα και φυσικά η Ελβετία.

Η μόνη χώρα που πλήρωσε πολύ βαριά την μετατροπή της σε φορολογοικό παράδεισο είναι η Κύπρος,  η οποία χτυπήθηκε ανελέητα με  κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεών στις τράπεζές της, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει αν η η χώρα δεν είχε ενταχθεόι στην Ευρωζώνη. Σην Κύπρο είχαν καταφύγει πολλά Ρωσικά κεφάλαια και αυτό δεν ήταν επιτρεπτό από τη Νέα Τάξη πραγμάτων των Ομπάμα,Κλίντον,Μέρκελ, Σόρος και ΣΙΑ. Έτσι η Κύπρος από πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης μετά το Λουξεμβούργο, μπήκε στην ουρά των επαιτών, αφού υποχρεώθηκε να ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές.

Και αν η Ελλάδα κατηγορείται για κακοδιαχείρηση και φοροδιαφυγή, τι να πει κανέις για την κολοσσιάια “¨νόμιμη” φοροδιαφυγή των μεγάλων χωρών που χρησιμοποιούν ακόμα και χώρες -μέλη της ΕΕ ως φορολογικούς παράδεισους και ασκούν πρωταθλητισμό στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

LEAVE A REPLY