Πέτρος Μ.

Ένδεκα χρόνια μετά, το 1964, έγινε η τελική ρύθμιση των προπολεμικών χρεών. Αν μη τι άλλο, για την προσφορά της χώρας στη νίκη των συμμάχων κατά τον βππ, έπρεπε τουλάχιστον να μας διαγράψουν τα χρέη τα προπολεμικά. Και δε θα γίνονταν και απολύτως τίποτα αν αρνούμαστε εμείς αυτό το χρέος και ποτέ δεν το αποπληρώναμε.

Μετά τα τόσα δεινά του λαού μας κατά τον βππ, μετά το κατοχικό «δάνειο», με ανοιχτές τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις, χρωστούσαμε κιόλας; Η τελική ρύθμιση έγινε το 1964 με την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Η αναγνώριση όμως αυτών των «οφειλών» έγινε το 1962 επί κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τα χρέη που είχε απαρνηθεί ο Μεταξάς.

Καθορίστηκε να πληρωθούν αυτά τα χρέη σε 45 χρόνια. Που σημαίνει, 1964 και 45 = 2009. Ξεχρεώσαμε δηλαδή με τα …προπολεμικά χρέη το 2009.Αλλά ένα χρόνο μετά, το 2010, ξεκίνησαν τα …νέα χρέη. Το 2008 με Καραμανλή και πάλι, κάναμε δοκιμές και τα 23 δις που δώσαμε στις τράπεζες επιστράφηκαν. Το 2010 ξανά με Παπανδρέου, στη συνέχεια με Παπαδήμο και το 2012 με Σαμαρά έδωσε η Ελλάδα στις ιδιωτικές τράπεζες με τη μορφή «κρατικών εγγυήσεων» ή «ανακεφαλαιοποιήσεων» συνολικά πάνω από διακόσια δισεκατομμύρια Ευρώ…Το 70% του δήθεν εθνικού μας χρέους.
Ο νοών νοείτω.-

 

mokosp@hotmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ