Το 2002 με την ένταξή μας στην ευρωζώνη, οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών εκτοξεύθηκαν κατακόρυφα λόγω της υψηλής αρχικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι της δραχμής που εισηγήθηκε η πονηρή Goldman Sachs και θέσπισε η κυβέρνηση Σημίτη με παιάνες και θριαμβολογίες Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών  μειώθηκε δραματικά. (Βλέπε πίνακα εδώ). Με τη νέα ισοτιμία,  έγιναν φτηνότερες οι εισαγωγές και πιο ακριβές οι εξαγωγές. Σταδιακά, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στο 25% του συνολικού παραγόμενου προϊόντος της ελληνικής οικονομίας.

Και ενώ οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη, το μέσο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε κατά 1/3 περίπου, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση του 2008. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων, η υφεσιακή πολιτική, το στράγγισμα της ρευστότητας, ο αρνητικός πληθωρισμός και το υπερτιμημένο ευρω-νόμισμα, οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.

Στην αρχική περίοδο της ανέμελης ευημερίας στην περίοδο 2002-2007, το διεθνές και εγχώριο τραπεζικό σύστημα, διαφήμιζε έως και πίεζε τους Έλληνες επιχειρηματίες και πολίτες να δανειστούν χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις, προβλέποντας ένα ρόδινο μέλλον για την ελληνική οικονομία. Μετά την κρίση του 2008, όλα κατέρρευσαν και η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη μιας πρωτόγνωρης καταστροφικής πορείας. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και πολίτες βρέθηκαν με χρέη για δάνεια που αδυνατούν αντικειμενικά να καλύψουν, με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στα ύψη και μισό εκατομύριο Έλληνες να έχουν μετναστεύσει στο εξωτερικό.

Και η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. Την ίδια ώρα,  οι «αριστεροί» κυβερνώντες επιμένουν στο γελοίο δόγμα του «πάση θυσία στο ευρώ», χωρίς να εξετάζουν τις συγκροτημένες εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις που υπάρχουν και έχουν κατατεθεί. Έχουν προφανώς υιοθετήσει το ακραία νεοφιλελεύθερο Θατσερικό δόγμα της ΤΙΝΑ, There Is No Alternative ( δεν υπάρχει εναλλακτική).

Ο Λεβάθιαν του χρέους συνεχίζει να αυξάνει μέχρι που σήμερα έφτασε να ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι,το χρέος εκτοξεύθηκε στα ύψη μετά το 2008 και αποτελεί μύθο η μαζικά διακινούμενη υπόθεση ότι το κληρονομήσαμε από το παρελθόν ( βλ. ιστόγραμμα εδώ.

Εξέλιξη ελληνικού χρέους από τις δεκαετίες του 1970 μέχρι σήμερα

Πηγή : Eurostat

Σήμερα, ενώ όλες σχεδόν οι χώρες διεθνώς έχουν ανακάμψει και πορεύονται ικανοποιητικά ή και πολύ ικανοποιητικά, η ελληνική οικονομία, έχει πέσει στα Τάρταρα χωρίς ελπίδες ανάκαμψης. Όπως φαίνεται από το ιστόγραμμα που παρατίθεται εδώ, στην πορεία της καταστροφής μας ακολουθούν και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης του νότου, οι λεγόμενες GIPSI (Ελλάδα,Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία,Ισπανία), όπου προστέθηκε και η πάλαι ποτέ ευημερούσα Κύπρος.

Μέση ετήσια πορεία ΑΕΠ Ελλάδας, GIPSI, ευρωζώνης, χωρών εκτός ευρωζώνης και υπόλοιπου κόσμου διεθνώς 2010-2015

Πηγή  : World Bank, The Global Outlook, 2015. Οι χώρες GIPSI είναι η Ελλάδα,Ιταλία,Ισπανία,Πορτογαλία, Ιρλανδία (Greece, Italy, Portugal, Spain and Ireland).

Αλλά και ολόκληρη η ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα στην ουρά της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Στο ιστόγραμμα απεικονίζεται η μέση ετήσια ανάπτυξη μεταξύ των ετών 2010-2015 του ΑΕΠ στην Ελλάδα, στις λεγόμενες χώρες GIPSI, συγκριτικά με την αντίστοιχη ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης στο σύνολό τους και την ανάπτυξη όλων των χωρών του κόσμου διεθνώς,μαζί και χωρίς της χώρες της ευρωζώνης. Το ιστόγραμμα αποδεικνύει την καταστροφική πορεία της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης του νότου, αλλά και την υστέρηση ολόκληρης της ευρωζώνης σε σχέση με την τρέχουσα διεθνή ανάπτυξη. Τα στοιχεία προέρχονται από τις στατιστικές σειρές της World Bank η οποία προβλέπει, όπως και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, ότι, η ίδια περίπου πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η όλη αυτή εικόνα, μεταξύ άλλων, καταδεικνύει ότι το ενιαίο νόμισμα του ευρώ με τη συνακόλουθη περιοριστική νομισματική πολιτική χωρίς την ύπαρξη πολιτικής ομπρέλας, καταστρέφει τις οικονομίες του νότου που η διάρθρωσή τους δεν ταιριάζει με ένα παρόμοιο σκληρό νόμισμα. Και έχει γενικότερα αρνητική επίδραση σε ολόκληρη την Ευρώπη.Και καταστροφική για την Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ ωραία τα γράφετε, στο διάγραμμα που έχετε την εξέλιξη ελληνικού χρέους από τις δεκαετίες του 1970 μέχρι σήμερα, θα δείτε ότι για 30 χρόνια, μέχρι το 2008. το δημόσιο χρέος ήταν γύρω στο 100% του ΑΕΠ της χώρας. Στη συνέχεια μέσα σε τέσσερα χρόνια εκτοξεύτηκε… Για τον απλό λόγο ότι ΜΕΤΑΞΥ 2008 και 2012, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΩΘΗΚΕ 233 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Για “χρηματοδότηση” των ιδιωτικών Ελληνικών τραπεζών που διαχειρίζονται Ευρώ…
    http://www.kinima-ypervasi.gr/2017/06/blog-post_6.html?spref=fb
    Μπορείτε να δείτε και το σχόλιό μου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ