Στον Καιάδα ρίχνονται οι ανάπηροι από την Πρώτη Φορά Αριστερά για να να υπάρξει το υποχρεωτικό πλεόνασμα του 3,5% του προϋπολογισμού, το οποίο θα δοθεί για τοκοχρεωλύσια στους δανειστές. Καταγγελία για ωμές και στοχευμένες περικοπές αναπηρικών επιδομάτων για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας  έκανε ο Γιώργος Ζουμπουλίδης , Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα Κεντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας δεν έχουν βασικό στόχο την ιατρική διάσταση και γνωμάτευση της αναπηρίας αλλά ως δημοσιονομική επιτροπή.« Λειτουργούν και κόβουν τα ποσοστά αναπηρίας για να κόψουν τα επιδόματα» τόνισε ο κ.Ζουμπουλίδης ενώ υποστήριξε ότι έχει γίνει αποδέκτης εκατοντάδων καταγγελιών για περικοπή επιδομάτων μέσω της διαδικασίας των ΚΕΠΑ.

« Από την περίοδο 2015-16 τα επιδόματα που έδινε η πρόνοια μειώθηκαν με την έντεχνη μείωση των ποσοστών αναπηρίας. Κανονικά η εκτίμηση γίνονται από εξειδικευμένους ιατρούς που προχωρούν στη γνωμάτευση,αλλά πλέον δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» είπε, ενώ συνέκρινε τον τρόπο λειτουργίας των ανωτάτων υγειονομικών επιτροπών του στρατού οι στις οποίες παραπέμπονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Τα ποσοστά αναπηρίας από αυτές τις υγειονομικές επιτροπές εκτιμούν τη δυσκολία που περνάει ο ανάπηρος και διαφέρουν από τα άτομα που περάσαν από τα ΚΕΠΑ Κάτι στραβό υπάρχει» υπογράμμισε ο κ.Ζουμπουλίδης. Επισημαίνεται ότι, η Τρίτη αξιολόγηση φέρνει περικοπές σε όλα τα επιδόματα πρόνοιας, όπως και σε αυτά των τριτέκων και πολυτέκνων, οδηγώντας στην εξαθλίωση χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Οι Θεσμοί έχου  απαιτήσει και επιβάλλει την επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ όλων των ΑμεΑ με στόχο τις ριζικές περικοπές προνοιακών επιδομάτων, αναπηρικών συντάξεων και άλλων κοινωνικών, υγειονομικών, οικογενειακών και προνοιακών παροχών καθώς και περιορισμό των δικαιούχων.

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 η κυβέρνηση θα κληθεί να προωθήσει τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των προνοιακών επιδομάτων στα πρότυπα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ