Από το «πρόκειται για μία τυπική διαδικασία» η κυβέρνηση πέρασε σύντομα στο «μπορεί να πάρουν και μήνες» η απελευθέρωση και ο επαναπατρισμός των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Το κλίμα της εντονότατης ανησυχίας τόσο για την υπόθεση των στελεχών του Ελληνικού Στρατού όσο και για την τουρκική προκλητικότητα προέκυψε από την ενημέρωση που έκανε χθες ο Νίκος Κοτζιάς στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, παρουσία και του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι βουλευτές βγήκαν από την επιτροπή αρκετά προβληματισμένοι και ανήσυχοι απ’ αυτά που άκουσαν να τους λέει ο κ. Κοτζιάς. Σύμφωνα με ορισμένους από αυτούς, το συμπέρασμα από την ενημέρωση που είχαν ήταν ότι η όποια λύση για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς δεν θα είναι σύντομη, καθώς η Τουρκία είναι απρόθυμη να συνεργαστεί και μετέτρεψε ένα θέμα ρουτίνας σε κάτι βαθύτερο βάσει στρατηγικής. «Δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν στην Ελλάδα» ήταν η δήλωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το πρωί στο κυβερνητικό συμβούλιο η υπόθεση συνδέθηκε με αυτή του Γερμανού δημοσιογράφου που αφέθηκε ελεύθερος από την Τουρκία έπειτα από περίπου έναν χρόνο κράτησης χωρίς να γίνει δίκη.

Οπως χαρακτηριστικά ακούστηκε στη συνεδρίαση, μόνο για την αποκρυπτογράφηση των κινητών τηλεφώνων θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της σκόπιμης καθυστέρησης που επιχειρεί η Τουρκία. Η Ελλάδα θα ζητήσει να στείλει στην Αγκυρα ειδικό τεχνικό σύμβουλο για το θέμα των κινητών, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκφράσει τη διάθεση να συνδράμει για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Εντονη προέκυψε και η ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο από την ενημέρωση Κοτζιά – Χριστοδουλίδη. Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν πως η Αγκυρα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο με ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεών της και ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται ότι τους είπε πως θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. «Από τις “γκρίζες ζώνες” περνάμε σε πιο έντονες διεκδικήσεις» ήταν μία φράση που χρησιμοποιήθηκε, με τον κ. Κοτζιά να δηλώνει ότι «η χώρα πρέπει να κλείσει όλα τα υπόλοιπα μέτωπα, προκειμένου με όλους τους διαθέσιμους πόρους και δυνάμεις να ενισχυθεί το μέτωπο απέναντι στην Τουρκία», εννοώντας προφανώς το Σκοπιανό.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα επιδώσει στον Τούρκο πρέσβη ρηματική διακοίνωση για το θέμα των δύο στρατιωτικών.

LEAVE A REPLY