Μπροστά και με διαφορά βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 4ης Μαρτίου στην Ιταλία, ο συνασπισμός των κομμάτων Forca Italia του Σύλβιο Μπερλουσκόνι και της Λέγκας του Βορρά του Ματέο Σαβίνι, συγκεντρώνοντας 31-32% του εκλογικού σώματος. Ακολουθεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με επικεφαλής τον Λουίτζι Ντι Μάϊο με 25-26% και τρίτο έρχεται το Δημοκρατικό κόμμα του Ματέο Ρέντζι με 22-23%.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει κατρακυλήσει από την πρώτη θέση ύστερα από την φιλοευρωπαϊκή στροφή που έκανε ο χρισθείς ως επικεφαλής του νεαρός «κολοτούμπας» Ντι Μάϊο που συνοδεύτηκε και από τη διακριτική αποχώρηση του δημιουργού και πνευματικού του πατέρα Μπέμπε Γκριλο. Και ενώ ο Μπερλουσκόνι κρατά μια αμφιλεγόμενη στάση σε σχέση με το ευρώ,  ο Σαλβίνι επιμένει στην αντίθεσή του με την ευρωζώνη.

Με δεδομένο και το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα, είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση σε σχέση με την ευρωζώνη. Γεγονός είναι πάντως ότι, το “Ευρωϊερατείο” έχει πανικοβληθεί από τις πιθανότητες να επικρατήσουν δυνάμεις που θα ωθήσουν την Ιταλία σε έξοδο από το ευρώ, κάτι το οποίο θα οδηγήσει και στη γενικότερη κατάρρευσή του.

LEAVE A REPLY