Έρχεται Αρμαγεδών για τις συντάξεις στρατιωτιωκών, γιατρών,επαγγελματιών εντέλλουν οι τρελοί δανειστές και αποδέχεται πειθήνια και στα τέσσερα η ΠΦΑ. Εντελώς Αριστερά δηλ και ζήτω το πάση θυσία στο ευρώ. Γιατί όπως μας προειδοποιούν οι «έγκυροι» αναλυτές» του κατοχικού καθεστώτος, αν φύγουμε από το «ευλογημένο ευρώ»  θα έρθει ο Αρμαγεδών αλλά και ο Γκοτζίλα μαζύ και θα μας καταπιούν. Τυφλό χτύπημα» στις συντάξεις τους που φτάνει έως και το 40% θα δουν οι στρατιωτικοί από το 2019, εξαιτίας της κυοφορούμενης κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς», στο πλαίσιο του βαρύτατου νέου πακέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) το οποίο επιχειρούν να οριστικοποιήσουν κυβέρνηση και δανειστές.

Αγριο «ψαλίδισμα» κατά 30% θα υποστούν και οι συντάξιμες αποδοχές των ελεύθερων επαγγελματιών, που είναι η άλλη μεγάλη πληττόμενη ομάδα από τα πρόσθετα μέτρα. Ηδη οι νέοι συνταξιούχοι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν υποστεί «ψαλίδισμα» των συντάξιμων αποδοχών τους από 1/1/2017, εξαιτίας της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους.

Κι αυτό διότι δεν λαμβάνoνται πλέον υπόψη ο μισθός και τα επιδόματα (ΕΧΥ, Επίδομα Ευθύνης και Επίδομα Ειδικών Συνθηκών) του τελευταίου καταληκτικού διοικητικού και μισθολογικού βαθμού με ποσοστό αναπλήρωσης κοντά στο 70%, αλλά ο μέσος όρος των ασφαλιστέων αποδοχών από το 2002 και μετά, με αποτέλεσμα να απομειώνεται η βάση υπολογισμού. Σε αυτό το ποσό εφαρμόζονται τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Μειώσεις πλησίον του 30% θα μετρήσουν και οι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΤΕΒΕ, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι εξανεμίζεται το σύνολο της προσαύξησης των 220 ευρώ που λάμβαναν.

Η κυοφορούμενη κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από το 2019 αναμένεται να φέρει σε γενικές γραμμές απώλειες που θα ξεκινούν από 10% (για τους συνταξιούχους των 600-700 ευρώ) και θα φτάνουν μέχρι και το 40% για τα λεγόμενα «ρετιρέ» του Δημοσίου.

Οι χαμένοιΜεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, δηλαδή απόστρατοι, υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου, συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ με λίγα χρόνια ασφάλισης και γιατροί του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει οι περικοπές να επεκταθούν και σε χαμηλοσυνταξιούχους, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο, λόγω των πιέσεων που ασκούν οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις άνω των 600-700 ευρώ. Δηλαδή η μέση σύνταξη αυτού του επιπέδου θα μειωθεί κατά περίπου 10%, ενώ η περικοπή θα αγγίξει το 30% στις συντάξεις από 1.000 έως 1.200 ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια επεξεργάζονται σχέδιο μειώσεων σε δύο δόσεις, ώστε το 2019 να εξοικονομηθεί 0,70% (1,26 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη και το 2020 το υπόλοιπο 0,30% (540.000.000 ευρώ). Αυτό σημαίνει πως, αν η προσωπική διαφορά είναι 200 ευρώ, τον πρώτο χρόνο θα περικοπούν 140 ευρώ και τον δεύτερο 60 ευρώ.