Με πανό που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές διαδήλωσαν χθες το πρωί στην οδό Ερμού τα μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 5/11 τα καταστήματα ήταν ανοιχτά προαιρετικά, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων που άρχισαν την 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 15 του μήνα.

Η ΟΙΥΕ είχε προκηρύξει χθες 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου, ζητώντας από τους εργαζομένους να αντισταθούν στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας, καθώς, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls) και τα εκπτωτικά χωριά.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Παναγιώτη Κυριακούλια, «αντιστεκόμαστε και ζητάμε την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι το εμπόριο στις γειτονιές μειώνεται προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι χάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους και δεν πληρώνονται για την εργασία τους τις Κυριακές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γιώργος Μυλωνάς ανέφερε ότι η προστασία της οικογένειας και το δικαίωμα των εργαζομένων να ξεκουράζονται οδήγησαν στην εναντίωση στο μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν προσφέρει ούτε στην ελληνική οικονομία ούτε στη χώρα μας, αντίθετα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και αποδομεί όλο το εργασιακό περιβάλλον.

Ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές διαδήλωσαν και άλλες οργανώσεις που προχώρησαν σε αποκλεισμό ορισμένων καταστημάτων στην οδό Ερμού, αναρτώντας πανό στην είσοδό τους.

Πηγή: “δημοκρατία”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ