Τα ξεπουλάνε όλα χωρίς αιδώ, χωρίς τσίπα. Η χώρα μετατρέπεται σε “Μπανανία” με την ευλογία της ΠΦΑ. Τα ξεπουλάνε βασικά για δυο λόγους. Για να μείνουμε στο ευρώ που κατ’ επέκταση είναι το μέσο που τους διατηρεί στις καρέκλες. Για την καρέκλα ρε γαμώτο…Τις καρέκλες της ντροπής, της καταισχύνης και της προδοσίας.

Το τελευταίο επίτευγμα της ΠΦΑ είναι η αποικιακού τύπου συμφωνία για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, (ο γνωστός ιδιαίτερα ευκατάστατος αριστερός που λησμόνησε να δηλώσει κάποια εκατομύρια),μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Ειδικότερα:

– Συμφωνήθηκε να ξεπουληθεί η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ και να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Όπως τόνισε παραπλανητικά ο υπουργός, θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Θα επιτραπεί, όπως λένε, επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμύνταιου, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από την γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ παράταση της λειτουργίας του, οπότε η αναβάθμισή του κινδυνεύει να γίνει δώρο-άδωρο.

– Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

– Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης, έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, η ΔΕΗ και η ΔΕΣΠΑ είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις.Το αντίτιμο της πώλησής τους θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή μέρους του συνεχώς διογκούμενου χρέους της χώρας και το δημόσιο θα στερηθεί τα κέρδη από τη λειτουργία των μονάδων αυτών. Όταν η ΔΕΗ και η ΔΕΣΠΑ πέσπθν σε χέρια ιδιωτών, τότε, θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, όπως καταδιεκνύει η διεθνής πρατκτική σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Αμναμένουμε τους πρώην σκληρούς συνδικαλισταράδες της ΔΕΗ για να δούμε αν οι άγριες κουβέnτες που εκστομίζουν τελευταία δημόσια θα είναι και αυτές λόγια και μόνο λόγια.Και αναρωτιόμαστε πως αυτοί οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν έχουν αντιληφθεί ότι, η χώρα έχει καταληφθεί με το νόμισμα και τις τράπεζες και ότι εκεί θα πρέπει να βρίσκεται και το κέντρο του στόχου τους και λιγότερο στο στενό κύκλο των δικών τους στενών συμφερόντων που και αυτά, αν μέρος τους λυθεί προσωρινά, στο κοντινό μέλλον θα σαλαμοποιηθούν και θα εξαϋλωθούν. Τόσο δύσκολο είναι πια να καταλάβουν τι παίζεται σε βάρος των εργαζομένων και ολόκληρης της χώρας από τη νέα Γερμανική κατοχή και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων;

LEAVE A REPLY