Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία ( AfD), Γιεργκ Μόιτεν -που θεωρείται σχετικά μετριοπαθής – επανεξελέγη πρόεδρος, ενώ ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, ακροδεξιός Αλεξάντερ Γκάουλαντ εξελέγη συμπρόεδρος μετά από μια επεισοδιακή διαδικασία, που ανέδειξε την δύσκολη συνύπαρξη της μετριοπαθέστερης πτέρυγας με τους ακραιφνείς ακροδεξιούς.

Πριν την ψηφοφορία ο Μόιτεν έπλεξε το εγκώμιο του κόμματος, που σπαράσσεται συχνά από εσωτερικές έριδες, για την επίδειξη ενότητας μετά την αποχώρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο δύο ηγετικών στελεχών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διολίσθηση του AfD στο λαϊκισμό.

«Υπάρχουν σ’αυτή τη χώρα άνθρωποι, που όχι μόνον λέμε “θα τα καταφέρουμε”, αλλά που πράγματι καταφέρνουν να κάνουν κάτι», είπε πετώντας μπηχτές κατά της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε πει το περίφημο πια «Θα τα καταφέρουμε» απευθυνόμενη σ’ εκείνους που αμφισβητούσαν αν η Γερμανία θα αντέξει το βάρος από την είσοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών πριν από δύο χρόνια.

Αλεξάντερ Γκάουλαντ 

Το AfD ιδρύθηκε το 2013 κυρίως από καθηγητήες Πανεπιστημίων υπό τον καθηγητή Μπέρντ Λούκε με στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα, Χριστιανοδημοκράτες,Σοσιαλδημοκράτες,Φιλελεύθερους ακάμα και αριστεροί. Το κύριο πρόταγμά του ήταν η εναντίωσή του στο ευρώ. Το κόμμα ανπτύχθηκε ραγδαία αλλά στην πορεία ο μετριοπαθής καθηγητής Μπέρντ Λούκε έχασε την ηγεσία του κόμματος από την  ανατολικογερμανίδα Φράουκε Πέτρι και  τότε έγινε μεγαλύτεριη στροφή σε αντιμεταναστευτική πολιτική.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2013 το AfD  έχασε την έισοδό του στην Μπούντεσταγκ για ελάχιστους ψήφους αφού συγκέμτρωσε 4,8% με όριο εισόδου το 5%. Στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου θριάμβευσε και και ήρθε τρίτο κόμμα με 13,5% . Παράλληλα εκπροσωπείται και στα κοινοβούλια των 14 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας – πλην της Βαυαρίας και της Έσσης, όπου αναμένεται να μπει του χρόνου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Γκάουλαντ έρχεται να αντικαταστήσει στην ηγεσία του AfD την Φράουκε Πέτρι, η ξαφνική αποχώρηση της οποίας δύο μέρες μετά τις εκλογές ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο τις εσωκομματικές έριδες για την ακροδεξιά στροφή και την αντι-ισλαμική του ρητορεία.

 

LEAVE A REPLY