Πέτρος Μ.
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια πρωτογενές οικονομικό πλεόνασμα.Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον δεν πληρώνουμε δάνεια και τόκους δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα.Τώρα, για ποιον ακριβώς λόγο χρειαστήκαμε τα καινούρια δανεικά, αφού τα χρήματά μας έφταναν για να αποληρώνουμε τα παλαιά …δανεικά;Μα για να χρηματοδοτήσουμε το τραπεζικό μας σύστημα. Το οποίο ιδιωτικό τραπεζικό μας σύστημα που διαχειρίζεται Ευρώ «χρειάστηκε» πάνω από 200 δισεκατομμύρια Ευρώ σε λίγα μόλις χρόνια…Και αν δε δίναμε αυτά τα πολλές δεκάδες δις και φαλίριζαν οι τράπεζες, κανείς δε θα έχανε τις καταθέσεις του, όπως νομίζουν πολλοί, αφού τα χρήματα δε βρίσκονται στα ταμεία των τραπεζών αλλά έχουν δοθεί από τις τράπεζες για δάνεια και δεν υπάρχουν σε ρευστό.Και κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος και νομίζει ότι δεν ήταν κόλπο αλλά …έπρεπε να χρηματοδοτήσουμε τις τράπεζες και ότι οι τράπεζες πράγματι χρειάζονταν όλο αυτό το χρήμα που είναι περισσότερο και από τις καταθέσεις μας:

Την οποιαδήποτε χρηματοδότηση των τραπεζών την αναλαμβάνει η ίδια η χώρα μόνο εφόσον έχει εθνικό νόμισμα που το εκδίδει η ίδια. Και μόνο τότε. Και μόνο επειδή εκδίδει μόνη της το χρήμα. Και ακριβώς επειδή αυτή εκδίδει το χρήμα.
Στην Ελλάδα, επειδή έχουμε Ευρώ, τη χρηματοδότηση θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ, ακριβώς επειδή αυτή εκδίδει το χρήμα.
Θα έπρεπε…

Όταν μας κυβερνήσουν Έλληνες (και όχι ελληνόφωνες), κατηγορηθούν και κλειστούν φυλακή όλοι οι νυν και οι πρώην κυβερνώντες μας για εσχάτη προδοσία (η οποία δεν παραγράφεται ούτε με το νόμο περί …μη ευθύνης υπουργών) και γίνει ένας επίσημος λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους, τότε κανένας Ευρωπαίος, κανένας δανειστής, κανένας τοκογλύφος, κανένας «εταίρος» μας, δεν θα μπορεί να μας πει τίποτε, επειδή δε θα δεχτούμε αυτό το χρέος και δε θα πληρώνουμε μέχρι να λήξει ο λογιστικός έλεγχος…

Και στην Ισλανδία ξεκίνησαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο κόλπο, παρόλο που δεν είναι καν στην ΕΕ και φυσικά δεν έχει Ευρώ. Χρωστούσε η χώρα πολλά δισεκατομμύρια (αναλογικά με τον πληθυσμό της, περισσότερα ακόμα και από ότι το δικό μας «χρέος») για τις «ανακεφαλαιοποιήσεις» των τραπεζών της. Και οι ιδιωτικές της τράπεζες …ήθελαν και άλλα,. Παρόλο λοιπόν που το δέχτηκαν όλοι οι πολιτικοί της και το ψήφισαν όλα της τα κόμματα στη βουλή, αρνήθηκε ο πρόεδρος της Ισλανδίας να δώσουν και άλλα χρήματα, να δανειστούν δηλαδή και άλλα για τις τράπεζές της.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας  Γκρίμσον έκανε το μόνο που μπορούσε να κάνει βάσει Ισλανδικού συντάγματος), το ίδιο που θα μπορούσε να κάνει και ο δικός μας πρόεδρος της δημοκρατίας. Αρνήθηκε να υπογράψει για να πάρουν επιπλέον δάνεια και να ανακεφαλαιοποιήσουν ξανά τις τράπεζες και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα. Στο δημοψήφισμα αυτό, το 93% του λαού της Ισλανδίας αρνήθηκε να ξεχρεώσει τις τράπεζες εις βάρος του, αρνήθηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες τα χρέη των τραπεζών.
Το 93% των Ισλανδών! Οι τράπεζες χρεοκόπησαν και οι τραπεζίτες κλείστηκαν στη φυλακή για τα χρέη αυτά. Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια που έγιναν πρόσφατα και την πήγαν Αγγλία και Ολλανδία για τα χρέη της, δικαιώθηκε οριστικά η Ισλανδία και τώρα δε χρωστάει σε κανέναν.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν πράγματι οι τράπεζες χρειάζονταν τόσο χρήμα για «χρηματοδότηση» και αν εμείς ως Ελλάδα ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε από μόνοι μας τις “χρηματοδοτήσεις” των ιδιωτικών μας τραπεζών (και όχι η ΕΚΤ, όπως πιστεύω ότι θα έπρεπε) θα μπορούσαμε να διαγράψουμε το χρέος αυτό, με παράδειγμα την Ισλανδία. Τα δικαστήρια θα μας δικαίωναν και όσοι μας έδωσαν χρήματα μπορούν να ξεχάσουν τα χρήματα αυτά εφόσον πήγαν για τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών. Ή να τους τα δώσει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ κατά το δοκούν, χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό όπως είχε το χρήμα κάποτε.
Φημολογείται ότι τώρα η ΕΚΤ πληρώνει τα πρόστιμα για τις Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Αμερική. Τα πρόστιμα που η Αμερική επέβαλε.

LEAVE A REPLY