Με απύθμενο θράσος συνέδεσε την κριτική που του ασκείται για τα «φάουλ» του με  την τρομοκρατική επίθεση κατά Παπαδήμου!

Μία αδιανόητη δήλωση, η οποία αποδεικνύει τον πανικό του για την κριτική που δέχεται, έκανε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ο κεντρικός τραπεζίτης βάφτισε «επίθεση» οποιαδήποτε κριτική σε βάρος του και έφτασε στο σημείο να συνδέσει (!) οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο με την τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε ο προκάτοχός του και πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος!

«Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε στόχος, σε πολλές περιπτώσεις, συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του καταστατικού της. Δυστυχώς τέτοιες επιθέσεις δεχθήκαμε και τη χρονιά που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση κατά του π. διοικητή Λουκά Παπαδήμου» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΤτΕ κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, και πρόσθεσε:

«Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι παρόμοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καθώς εκτός των άλλων επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές».

Με τη λογική του κ. Στουρνάρα, η δημοσιογραφική κριτική ή η κριτική που του έχει ασκήσει η κυβέρνηση για τα επανειλημμένα «φάουλ» του, τα οποία ουδόλως συνάδουν με τον ρόλο ενός κεντρικού τραπεζίτη, αποτελεί επίθεση και οι δημοσιογράφοι ή η κυβέρνηση δρουν όπως οι τρομοκράτες. Ή πιθανόν οι τρομοκράτες αποτελούν το«μακρύ χέρι» της πολιτικής εξουσίας!

Οπως είναι προφανές, ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι πρέπει να βρίσκεται στο απυρόβλητο και επικαλείται τη «θεσμική ανεξαρτησία» του για να πει πως ο ίδιος μπορεί να λέει ό,τι θέλει. «Στέκομαι ιδιαιτέρως στην υποχρέωση του θεσμικά ανεξάρτητου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να διαταράξουν τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και να λαμβάνει υπόψη στις εκθέσεις και στις αναφορές του τον μακροχρόνιο ορίζοντα και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας» τόνισε χθες.

Κατά τα λοιπά, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώνονται και… ευλόγησε τα γένια του λέγοντας πως την περασμένη χρονιά η ΤτΕ «συνέχισε να παρέχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση με τις δημόσιες παρεμβάσεις της για καίρια θέματα της ελληνικής οικονομίας».

Πηγή: “δημοκρατία”

1 COMMENT

 1. Ο Στουρνάρας, ο οποίος υπήρξε για χρόνια υπουργός οικονομικών της χώρας. Και επί πρωθυπουργίας αυτού του τραπεζίτη – σύμβολο της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ονόματι Παπαδήμο. Τον οποίο όλοι τον …ξεχνάνε. Να θυμηθούμε λίγο τα …πεπραγμένα του Στουρνάρα με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο:
  ΦΕΚ 256, 9 Δεκεμβρίου 2011 – 60 δις
  ΦΕΚ 52, 12 Μαρτίου 2012 – 30 δις
  Ο …κύριος αυτός ήταν λοιπόν υπουργός οικονομικών της χώρας όταν “χρηματοδοτήσαμε” με 90 δισεκατομμύρια Ευρώ τις τράπεζές μας. Τις ιδιωτικές μας τράπεζες που διαχειρίζονται Ευρώ. Και αυτά τα χρήματα προστέθηκαν στο δήθεν χρέος μας… Και βέβαια τα χρήματα αυτά δεν πήγαν στις τράπεζές μας, σιγά μην ήθελαν αυτές τόσο χρήμα, επέστρεψαν προς Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες. Για να …διασωθούν αυτές. Το λέει ο Βαρουφάκης τώρα, δεν το έλεγε όμως όταν ήταν υπουργός οικονομικών της χώρας…

  Για να μην ξεχάσω το εγκληματικό PSI, με το οποίο μας πήραν περίπου 100 δις, ότι “κομπόδεμα” υπήρχε στα ταμεία μας…

  Και βέβαια η Ελλάδα έδωσε όχι μόνο επί Παπαδήμο αλλά και επί ΓΑΠ και επί Σαμαρά συνολικά πάνω από 200 δις για το τραπεζικό μας σύστημα. Και κανείς κυβερνών μας δεν ξέρει τίποτε…

  Και κάτι ακόμα, εάν τυχόν και νομίζουν κάποιοι ότι πράγματι οι τράπεζές μας χρειάζονταν τόσο χρήμα:
  Την οποιαδήποτε χρηματοδότηση των τραπεζών την αναλαμβάνει η χώρα μόνη της εφόσον έχει εθνικό νόμισμα που το εκδίδει η ίδια. Και μόνο τότε. Και μόνο επειδή εκδίδει μόνη της το χρήμα. Και ακριβώς επειδή η χώρα εκδίδει το χρήμα. Αυτό γίνεται ανέκαθεν, από τη δημιουργία του χρήματος και του τραπεζικού συστήματος…
  Στην Ελλάδα, επειδή έχουμε Ευρώ, τη χρηματοδότηση των τραπεζών θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ, ακριβώς επειδή αυτή εκδίδει το χρήμα. Δεν μπορεί η ΕΚΤ να συμμετέχει μόνο στα κέρδη και τη χασούρα να την αναλαμβάνει μόνο του το κάθε κράτος…

LEAVE A REPLY