Αγγελική Μαρίνου. Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 (που θα καθορίσει αντίστοιχα το ύψος και το εύρος του κοινωνικού μερίσματος), αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2018 θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των δανειστών.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας και αναμένεται να επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση έως τα Χριστούγεννα ή το αργότερο έως τον Φεβρουάριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ασκηθούν πιέσεις από τους θεσμούς για πρόσθετα μέτρα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ για το 2018.

Η συνεχιζόμενη στάση πληρωμών του Δημοσίου και η «σφήνα» της αναβάθμισης των F-16 με κόστος 2,4 δισ. δολάρια θα μπουν στο μικροσκόπιο των δανειστών, όπως επίσης και οι στόχοι για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος και 2,4% το 2018, που τελούν υπό αναθεώρηση. Πάντως τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν πιάσει δουλειά από την προηγούμενη εβδομάδα έδωσαν βαρύτητα και στον τραπεζικό τομέα, επιβλέποντας τους ελέγχους που έχουν αρχίσει από την Τράπεζα της Ελλάδος στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς και την προετοιμασία των stress tests που θα γίνουν στις αρχές του 2018. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα ανοίγματα των τραπεζών με τα «κόκκινα» δάνεια.

Η ταχύτητα υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα θέματα των δανειστών, με τις εμπλοκές που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό στο Ελληνικό και σε άλλες μεγάλες επενδύσεις να τους δίνουν νέα επιχειρήματα για γκρίνια και άσκηση μεγαλύτερης πίεσης.
Στα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν με το κουαρτέτο και να πάρουν πράσινο φως είναι και οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εργασίας για ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία, αλλά και για μείωση εισφορών για αυτοαπασχολουμένους με μεγαλύτερα εισοδήματα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και το κοινωνικό μέρισμα που επιθυμεί να δώσει η κυβέρνηση σε περίπτωση υπεραπόδοσης του Προϋπολογισμού.

Οι θεσμοί θέλουν μέρος του ποσού να δοθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα και για να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν.
Οπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», θα υπάρξει συμβιβαστική πρόταση από την ελληνική πλευρά, που θα προβλέπει και διανομή μερίσματος σε διευρυμένο κύκλο δικαιούχων (δηλαδή όχι μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους, που έλαβαν πέρυσι την περίφημη 13η σύνταξη με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης) και εξόφληση κρατικών χρεών.

Ειδικότερα, το κοινωνικό μέρισμα, που για την ώρα υπολογίζεται να φτάσει τα 1.000 ευρώ (η περυσινή 13η σύνταξη είχε ανέλθει στα 800 ευρώ), θα δοθεί σε:
• 220.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Ουσιαστικά το κριτήριο είναι εισοδηματικό, καθώς το ατομικό εισόδημα των δικαιούχων το τελευταίο εξάμηνο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.200 ευρώ ή τα 5.400 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες,
• 236.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν και ΕΚΑΣ.

Την Τρίτη επί τάπητος απεργίες, εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ

Για την Τρίτη ορίστηκε το πρώτο κρίσιμο ραντεβού μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα εργασιακά, με την ατζέντα της συνάντησης να περιλαμβάνει εκκρεμότητες ύψους 3 δισ. ευρώ, οι οποίες μάλιστα πρέπει να τακτοποιηθούν έως το καλοκαίρι του 2018. Τα ανοιχτά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι πολλά, με κυρίαρχα αυτά της αλλαγής του καθεστώτος των απεργιών και της απονομής των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ από τον ΕΦΚΑ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, που θα προβλέπουν ότι, προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία, θα πρέπει να συμμετέχει το 51% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.
Πρακτικά σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ληφθεί απόφαση για απεργία, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις σωματείων και εργαζομένων.

Στη διαπραγμάτευση θα τεθεί και το ζήτημα της εξόφλησης περίπου 100.000 κύριων συντάξεων, 115.000 επικουρικών και 62.000 εφάπαξ. Ομως, για να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες μαζικά, πρέπει να δαπανηθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ. Συνεπώς όχι μόνο το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το 2018 (ύψους 689.000.000 ευρώ) θα… κάνει φτερά, αλλά θα αργήσει να ισορροπήσει, καθώς ο φορέας θα επιβαρυνθεί με μια έξτρα συνταξιοδοτική δαπάνη ύψους 700.000.000 – 800.000.000 ευρώ ετησίως.

Στη «βεντάλια» των θεμάτων που θα ανοίξουν κατά τη διαπραγμάτευση ανήκουν ο ΕΔΟΕΑΠ, οι συντάξεις χηρείας καθώς και η αναμόρφωση των επιδομάτων (τέκνων, αναπηρίας, στέγασης, μεταφοράς κ.ά.) που ανήκουν στη λίστα με τα προαπαιτούμενα.
Ειδικά για τα οικογενειακά επιδόματα, οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο προτείνει κατάργηση του ειδικού επιδόματος των 500 ευρώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά και άνω, αφαίρεση του επιδόματος τέκνου για το τρίτο και άνω παιδί από όσους έχουν υψηλό εισόδημα, αναδιανομή του επιδόματος των 500 ευρώ σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή εναλλακτικά θέσπιση κατώτατου ορίου για την καταβολή του επιδόματος σε δικαιούχους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Αγγελική Μαρίνου

LEAVE A REPLY