Είναι γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τράμπ αντιπαθεί σφόδρα την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση,θεσμούς που θεωρεί υποχείρια της Γερμανίας.Για την Ελλάδα έχει πει πως πρέπει να φύγει απο το ευρώ και ότι το πρόβλημα του χρέους οφείλει να το επιλύσει η Γερμανία, η οποία μάλιστα, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις απεναντι στο ΝΑΤΟ. Επίσης, θεωρεί πως η Κριστίν Λαγκάρντ συνδέεται με το προηγούμενο καθεστώς του Λευκού Οίκου και ότι συμπλέει με το Βερολίνο, για αυτό και η θητεία της ως επικεφαλής του Ταμείου είναι πολύ επισφαλής.
Μετά απο όλα αυτά, ήταν θέμα χρόνου να επιβληθεί  αλλαγή πλέυσης του ΔΝΤ. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ο βουλευτής Μπιλ Χουιζένγκα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατέθεσε νομοσχέδιο, με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να αντιταχθεί σε κάθε περαιτέρω συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα,
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ταμείο οφείλει να καταψηφίσει πρόταση για νέα δάνεια, εάν η αποδέκτρια χώρα λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από άλλον οργανισμό, στον οποίο η Ουάσιγκτον δεν είναι μέλος. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων στήριξης προς την Ελλάδα προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Εάν η αμερικανική αντίσταση δεν κατορθώσει να εμποδίσει την παροχή βοήθειας προς μια τέτοια χώρα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αρνηθεί να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρει στο ΔΝΤ, έως ότου η χώρα εξοφλήσει κάθε δόση στήριξης που εγκρίθηκε ή αποταμιεύτηκε κατά τους προηγούμενους 24 μήνες.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης καταψήφιση κάθε νέου προγράμματος στήριξης, εφόσον το Ταμείο κρίνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα.
Η εν λόγω προϋπόθεση μπορεί να παρακαμφθεί με προσωπική, έγγραφη παρέμβαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία θα εξηγεί στο Κογκρέσο ότι ο νέος δανεισμός πρέπει να εγκριθεί επειδή συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ελέγχουν το 16,53% των ψήφων στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι Ευρωπαίοι, αθροιστικά, ελέγχουν περίπου το 35%.
Το νομοσχέδιο Χάιζενγκα έρχεται στον απόηχο των προτάσεων του Λευκού Οίκου για τον προϋπολογισμό, που προβλέπουν περικοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης για διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς κατά 650 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια. Ανάμεσα στα «θύματα» των προτεινόμενων περικοπών συγκαταλέγεται η Παγκόσμια Τράπεζα, αδελφός οργανισμός του ΔΝΤ.
Ανεξάρτητα από την τύχη του νομ/δίου Χαϊζενγκα, η κίνηση του τελευταίου απηχεί τις νέες διαθέσεις στην Ουάσιγκτον του Ντ. Τραμπ να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο θεωρούν Γερμανική υπόθεση. Και πολύ σωστά.