Την ώρα που το υπ. Οικονομικών δεν επιτρέπει στους Ελληνες να βγάλουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, ενέκρινε στους αγοραστές της Αγροτικής Ασφαλιστικής να μεταφέρουν 430.000.000 €

Α ν είσαι πολυεθνικός κολοσσός, και μάλιστα γερμανικός, δεν σε εμποδίζουν ούτε τα capital controls να κάνεις εκείνο που προτάσσει το συμφέρον σου, ακόμα κι αν η κυβέρνηση είναι αριστερή και έχει μία ιδεολογική αλλεργία προς τις πολυεθνικές.

Τι, δεν το πιστεύετε; Ιδού η απτή απόδειξη. Η γερμανική Ergo, θυγατρική του παγκόσμιου ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού ομίλου Munich Re, η οποία έχει στη χώρα μας την Ergo Hellas, εταιρία που απέκτησε την Αγροτική Ασφαλιστική με 90.100.000 ευρώ.

Αλλά ας ξεδιπλώσουμε το κουβάρι από την αρχή. Η Αγροτική Ασφαλιστική ήταν ένα από τα σωσίβια, με την Αγροτική Τράπεζα, που δόθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς για να σωθεί, όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» στα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ σε συνέχειες για τη λεηλασία του τραπεζικού συστήματος. Η Αγροτική Ασφαλιστική, λοιπόν, παραχωρήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς με τη δέσμευση να μεταβιβαστεί σε άλλη ιδιωτική εταιρία, που θα ενδιαφερόταν να την αποκτήσει.
Ο τελικός νικητής ήταν η γερμανική Ergo μέσω της Ergo Hellas, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες της ελληνικής αγοράς.

Η συμφωνία

Η καταρχήν συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλαδή Τράπεζα Πειραιώς και την Ergo, τον Αύγουστο του 2014. Η μεταβίβαση του 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής ορίστηκε να γίνει αντί τιμήματος 90.100.000 ευρώ.
Ομως για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία απαιτήθηκαν δύο χρόνια. Κι αυτό γιατί έπρεπε να υλοποιηθούν ορισμένα προαπαιτούμενα που υπήρχαν στην αρχική συμφωνία και γιατί εν τω μεταξύ ήρθαν τα capital controls, που απείλησαν να τινάξουν στον αέρα τη μεταβίβαση της Αγροτικής Ασφαλιστικής στον γερμανικό όμιλο της Ergo.

Στα προαπαιτούμενα, εκτός από τις εγκρίσεις των εποπτικών Αρχών και κυρίως την έγκριση της αρμόδιας εποπτικής Αρχής της Ρουμανίας για την απόσχιση της ΑΤΕ Romania, η οποία δεν εντάσσεται στη συμφωνία μεταβίβασης, υπήρξε και η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων 430.000.000 ευρώ της Αγροτικής Ασφαλιστικής, τα οποία ήταν τοποθετημένα κυρίως σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.

Δηλαδή οι Γερμανοί ήθελαν να αγοράσουν την ΑΤΕ Ασφαλιστική, αλλά ταυτόχρονα απαίτησαν να αναδιαρθρωθεί το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της ελληνικής ασφαλιστικής και να μεταφερθούν τα κεφάλαια στη Γερμανία.

Πολύ δύσκολο πράγμα, θα πείτε, γιατί ήδη είχαν αρχίσει να ισχύουν τα capital controls από το τέλος Ιουνίου του 2015, μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του Γιάνη Βαρουφάκη, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.
Η αβεβαιότητα του προηγούμενου διαστήματος ήταν επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας λόγος δισταγμού για τους Γερμανούς για την οριστικοποίηση της συμφωνίας που είχαν συνάψει έναν χρόνο νωρίτερα.

Βλέπετε, η πολιτική του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου ορίζει ότι η υψηλή συγκέντρωση σε τίτλους χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (κάτω από ΒΒB) δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, πράγμα με το οποίο δεν θα διαφωνήσει κανείς.
Ομως από εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα, αφού οι Γερμανοί ήθελαν τα κεφάλαια να βγουν εκτός Ελλάδας, πράγμα που, όμως, δεν επέτρεπαν οι περιορισμοί, οι οποίοι ίσχυαν με την αναγκαστική εφαρμογή των capital controls.
Ομως το καλό το παλικάρι, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Αν δε, αυτή την εποχή, είναι γερμανικό παλικάρι, μπορεί να παρακάμψει ακόμα και τα capital controls.

Πράγμα που έγινε. Οχι, όμως, παράνομα και κρυφά, αλλά νομότυπα. Υστερα από την άσκηση ισχυρών πιέσεων, ακόμα και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, έγινε το θαύμα και βρέθηκε τρόπος τα 430.000.000 ευρώ να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στη Γερμανία.
Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε ειδική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, τους άτεγκτους φύλακες της νομιμότητας και της ηθικής για τα capital controls, που στους Ελληνες επιχειρηματίες δεν επέτρεπαν ούτε ευρώ παραπάνω να βγάλουν.
Με την ειδική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών (ένα νόμιμο σκάνδαλο, όπως χαρακτήρισαν γερμανικές εφημερίδες τα «Paradise Papers»), επιτράπηκε να οριστεί ξένος θεματοφύλακα και συγκεκριμένα η HSBC Γερμανίας, οπότε όλα πήραν τον δρόμο της διευθέτησης.

Η πώληση των ακινήτων που ενίσχυσε τη ρευστότητα

Εμενε, όμως ακόμα ένα εμπόδιο, το οποίο, όμως, ήταν σχεδόν αμελητέο μπροστά στα capital controls. Επρόκειτο για τα ακίνητα που είχε η ΑΤΕ Ασφαλιστική. Αυτά μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, με εξαίρεση τα κεντρικά γραφεία.

Ετσι, η Εrgo, εκτός από τη μεταφορά του επενδυτικού κεφαλαίου των 430.000.000 της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στη Γερμανία, πούλησε και τα ακίνητα και -ω του θαύματος- η γερμανική εταιρία κατάφερε να ενισχύσει και τη ρευστότητά της. Αφού όλα τακτοποιήθηκαν και ούτε γάτα ούτε ζημιά, το 2016 οριστικοποιήθηκε τυπικά και επίσημα η μεταβίβαση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην Ergo International.

Και όπως λένε στην ασφαλιστική αγορά, η εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Ergo International θα έχει σημαντικά οφέλη και για τον γερμανικό όμιλο, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Ergo Hellas και της εταιρίας νομικής προστασίας DAS.
Μεταξύ αυτών είναι η ανάδειξή του στην πρώτη θέση των ασφαλιστικών εταιριών του κλάδου γενικών ασφαλίσεων (από την τρίτη θέση) με μερίδιο αγοράς που υπολογίζεται στο 12,7%, με βάση τα στοιχεία του 2015.

Επιπλέον, άνοιξε τον δρόμο για την ενεργή δραστηριοποίησή του στον τομέα ασφαλίσεων ζωής, που αποτελεί αναπτυσσόμενο κλάδο, λόγω και των προοπτικών που δημιουργεί η υποχώρηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Και όλα αυτά με 90,1 ψωροεκατομμύρια ευρώ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ