Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας (57,7% θετικές γνώμες), ενώ ακόμα πιο θετικές είναι οι γνώμες για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, καθώς υπερέχει σημαντικά της καγκελαρίου Merkel (56% αρνητικές απόψεις) όσο και του προέδρου Trump (73% αρνητικές γνώμες).

Οι ερωτώμενοι εκφράζονται θετικά απέναντι στον Putin και με όρους εμπιστοσύνης. Στο ερώτημα “ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη στα παγκόσμια πράγματα”, ο Putin συγκεντρώνει 41,5%, η Merkel 27,5% και ο Trump μόλις 5%. Ο Putin μάλιστα θεωρείται ότι υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδας έναντι της Merkel και του Trump.

Όταν όμως τα ερωτήματα γίνονται πιο συγκεκριμένα, η κοινή γνώμη φαίνεται να τηρεί πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο. Το 59,5% υποστηρίζει πως στη Ρωσία η Δημοκρατία δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και δεν υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα (51,5%). Αντίθετα, η ΕΕ αποσπά υψηλή δημοφιλία τόσο για τη δημοκρατική λειτουργία  όσο και για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, χωρίς να ισχύει όμως το ίδιο και για τις ΗΠΑ.Στο ερώτημα επιλογής μιας χώρας για σπουδές, το 68% θα επέλεγε μια χώρα εντός της ΕΕ και το 23,5% τις ΗΠΑ.

 

LEAVE A REPLY