Σε πρωτοφανή ύψη ρεκόρ έχει ανέλθει και ανεβαίνει ταχύτατα το παγκόσμιο χρέος, ξεπερνώντας κατά πολύ το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του αντίστοιχου ΑΕΠ, πνίγοντας έτσι την παγκόσμια οικονομία. Χωρίς μια γρήγορη και βαθιά διαγραφή αυτού του χρέους είναι αδύνατη η αποφυγή μια νέας πολύ βαθύτερης και πολύ πιο καταστροφικής διεθνούς κρίσης απ’ αυτήν του 2008.Στα 230 τρισεκ. δολάρια αυξήθηκε το παγκόσμιο χρέος στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2017, ποσό ενισχυμένο κατά 4 τρισεκ. σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους και 16 τρισεκ. δολάρια, συγκριτικά με ένα χρόνο πριν.Η επίδοση αποτελεί, επίσης, ρεκόρ, και υπερκαλύπτει πάνω από 325% το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Το κολοσσιάιο αυτό παγκόσμιο χρέος, προφανώς κρύβεται σε φορολογικούς παράδεισους που ελέγχουν κυρίως οι χρηματισητριακοί απατεώνες _Γύπες των αγορών και του ανίδρωτου πλούτου

Το IIF, στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνά του, ανέφερε ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες αποπληρωμής των χρεών τους, ιδιαίτερα εάν έχουν δανειστεί σε «σκληρό νόμισμα» όπως είναι το ευρώ ή το δολάριο.Το ινστιτούτο υπολογίζει ότι πριν από το τέλος του 2018 θα πρέπει να υπάρξει αναχρηματοδότηση χρέους ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έκθεση της Fitch τον Δεκέμβριο του 2017, το ποσό των κρατικών χρεογράφων με αρνητική απόδοση σε παγκόσμιο επίπεδο, διαμορφώνεται στο επίπεδο-ρεκόρ των 9,7 τρισεκ. δολαρίων (μέχρι το κλείσιμο των αγορών την 4η Δεκεμβρίου 2017), έναντι 9,5 τρισεκ. στις 31 Μαΐου 2017 και 9,3 τρισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.Η Fitch αποδίδει μεγάλο μέρος της αύξησης του κρατικού χρέους με αρνητική απόδοση και στην ανατίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθώς ο οίκος μετρά το ποσό σε δολάριο Η.Π.Α..

Οι καθαρές αγορές δημόσιων χρεογράφων της Ε.Κ.Τ. ήταν περίπου 3,5 φορές ο όγκος των καθαρών εκδόσεων κατά μέσο όρο το 2016 και το 2017, υποχρεώνοντας τους κατόχους χρεογράφων της Ευρωζώνης να αγοράσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα αμερικανικά χρεόγραφα.Ενώ οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις στις Η.Π.Α. παραμένουν χαμηλές, παραμένουν πολύ πάνω από τις αποδόσεις της Ευρωζώνης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ