Οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν τα ομόλογα του δημοσίου, ενώ την ίδια ώρα το νόμισμά της βουλιάζει!

Τι κι αν ο Ερντογάν επιχειρεί -με κάθε τρόπο- να «πουλήσει» τη χώρα του στους ισχυρούς του πλανήτη ως υπερδύναμη, αλλά και ως «παράγοντα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή;

Η -οικονομική- πραγματικότητα άλλα δείχνει για τη γειτονική χώρα και αποκαλύπτει έναν από τους βασικότερους λόγους για τον οποίο ο «σουλτάνος» ανακαλύπτει διαρκώς πάσης φύσεως εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, προκειμένου να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του λαού της Τουρκίας.

Οι οίκοι αξιολόγησης, που δεν καταλαβαίνουν από απειλές και από πολιτικούς βρυχηθμούς, έριξαν στα… σκουπίδια τα ομόλογα του τουρκικού δημοσίου, ενώ παράλληλα υποβάθμισαν την προοπτική της οικονομίας της χώρας!

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τα αξιόγραφα του δημοσίου της Τουρκίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική στην αναπτυσσόμενη χώρα, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μαγνήτη για τους θεσμικούς επενδυτές. Η υποβάθμιση του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου ο ανταγωνιστικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (που πέρυσι είχε επίσης υποβαθμίσει στην κατηγορία των «σκουπιδιών» τα κρατικά ομόλογα της χώρας, με τον Moody’s να τον μιμείται λίγο καιρό αργότερα) εξέπληξε τους επενδυτές, υποβαθμίζοντας την προοπτική της οικονομίας της Τουρκίας από «σταθερή» σε «αρνητική».

Στο εξής, λοιπόν, η Τουρκία, η οποία εξαρτάται άμεσα από τις ροές ξένων επενδύσεων ώστε να αναχρηματοδοτεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της, που είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών της G20, θα πρέπει πια να πληρώνει περισσότερα για να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές.

Υποχώρησε

Η τουρκική λίρα φέτος ήδη έχει υποχωρήσει περίπου 8%, γεγονός που σημαίνει ότι έχει μια από τις χειρότερες αποδόσεις νομισμάτων μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι αρκετά ώστε να εμποδίσει τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της λίρας.

Αγκυρα – Λονδίνο: Συμφωνία $125.000.000 για νέα μαχητικά

Τη σύναψη μίας συμφωνίας «χρυσάφι», ύψους άνω των 125.000.000 δολαρίων, ανάμεσα στην Αγκυρα και το Λονδίνο «γέννησε» η συνάντηση που είχε στην τουρκική πρωτεύουσα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τερέζα Μέι. Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Βρετανίδας πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, όπου καταγράφηκε η τάση για τη σύναψη νέων deals που θα ενισχύσουν τις τουρκοβρετανικές εμπορικές σχέσεις, η βρετανική BAE Systems υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας με την Turkish Aerospace Industries (TAI) για την κατασκευή μιας νέας γενιάς τουρκικών μαχητικών. «Η συμφωνία σημαδεύει την έναρξη μιας νέας και ενισχυμένης εμπορικής σχέσης με την Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέι. Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμιζε πως «η BAE Systems και η TAI (Turkish Aerospace Industries) υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο συμφωνίας που εγκαθιδρύει έναν συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X».

Πηγή: https://goo.gl/rVmV3R

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ