Μας δουλεύουν οι δανειστές αφού έχουν μεταβάλλει τη χώρα μας σε σάκο του μποξ. Το ΔΝΤ το ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δε θα συμμετάσχει σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την Ελλάδα χωρις ελάφρυνση του χρέους. Πριν από λίγες μέρες, ο ο εκπρόσωπος του Ταμείου Jerry Rice ξεκαθάρισε ότι, χωρίς συμφωνία για το χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, τονίζοντας πως  η ελάφρυνση είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «Καταρχήν Συμφωνία» που επετεύχθη το καλοκαίρι, ενώ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του επικεφαλής του ESM Klaus Regling για το χρέος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η πρόταση η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδος με τα κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, δεν είναι καινούργια και έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν.

Προσέθεσε ότι με δεδομένο πως τα κεφάλαια αυτά που δανείζει ο ESM στην Ελλάδα συνοδεύονται από συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο, μία τέτοια λύση θα μπορούσε να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να απαντήσει κατά πόσο η λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισε ως «διαδικασία διαχείρισης παθητικού/υποχρεώσεων», είναι επαρκής προκειμένου να καταστεί το χρέος της Ελλάδος βιώσιμο. Όπως ανέφερε θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες πριν αποφανθεί το ΔΝΤ.

Όπως επισήμανε, από το 2015 έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της ελάφρυνσης αναφέροντας ότι η οριστική λύση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Υπογράμμισε ότι χωρίς τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα και για τον λόγο αυτό άλλωστε στην παρούσα φάση το Ταμείο μπορεί να μετέχει στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, ωστόσο το ίδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαδικασία αξιολόγησης του δικού του προγράμματος.

LEAVE A REPLY