Η επαναφορά του ζητήματος του Grexit ύστερα από το ανατρεπτικό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών επανέρχεται στο προσκήνιο ύστερα από τη δεδομένη πλέον συμμετοχή των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων στη νέα κυβέρνηση της Αγκέλας Μέρκελ, η οποία είδε το κόμμα της να χάνει το  9% των ψηφοφόρων της.

Οι Φιλελέυθεροι του FDP  είναι απολύτως αντίθετοι με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ το ίδιο υποστηρίζει και ο Βόλφαγκ Σόίμπλε πίσω από τον οποίο στοιχίζεται μεγάλο μέρος των στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού και του Χριστιανοκοικνωνικού κόμματος .

Στελέχη του FDP έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στην αναγκαιότητα του Grexit, ενώ ο Πρόεδρός του Κρίστιαν Λίντνερ που αναμένεται να αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και πιθανώς το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει τονίσει με έμφαση ότι, «Δεν μπορείς να περιμένεις ούτε από την Ελλάδα και ούτε από τους (Γερμανούς) φορολογούμενους να ζουν με ακόμη μια αβεβαιότητα. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει το Grexit έτσι ώστε να απελευθερωθεί η χώρα, εκτός ευρώ, από τα χρέη της, παραμένοντας ωστόσο στην ΕΕ.» Σύμφωνα με τον κ. Λίντνερ, η έξοδος της Ελλάδας θα επέτρεπε «στην ευρωζώνη να κάνει μια νέα αρχή, επειδή θα τηρούνταν αυστηρά το δίκαιο και οι κανόνες.»

Γεγνός είναι ότι, μετά  από τις τις εκλογές το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά και του Grexit θα επιστρέψουν με ένταση στο προσκήνιο της γερμανικής πολιτικής επικαιρότητας. Το αργότερο όταν η γερμανική βουλή θα πρέπει να αποφασίσει για την τρίτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Βασική αιτία για την αναβίωση της συζήτησης για το Grexit είναι η επιστροφή στη βουλή των Φιλελευθέρων (FDP) αλλά και η θριαμβευτική είσοδος του ευρωσκεπτικιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). το κόμμα αυτό που έχει ζωή μόλις τεσσάρων χρόνων, αναγορεύεται πλέον σε σημαντικότατο  πολιτικό παράγοντα στη Γερμανία, όσο και αν οι αντίπαλοί του και το κατεστημένο των ΜΜΕ της Νέας Τάξης επιμένει να το εμφανίζει ως ακροδεξιό κόμμα, πράγμα που δεν ισχύει.

LEAVE A REPLY