Σε πανηγυρικούς τόνους έδωσε την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του, στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έπειτα από πολύ καιρό ο Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώνοντας τη ρητορική του στο πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του 2016 («Κάνω τον σταυρό μου που το πιάσαμε» είπε), αλλά και στο ότι την περίοδο του Πάσχα «είχαμε τη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων επτά ετών», όπως είπε. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει και τα μέτρα και τα αντίμετρα χωρίς να έχει δοθεί η λύση για το χρέος, αλλά, εάν αυτή τελικά δεν δοθεί, τότε δεν θα τα εφαρμόσει! Εκτίμησε δε ότι έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου θα έχει κλείσει η τεχνική συμφωνία και η χώρα μετά θα βγει ξανά στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις αρχικές προβλέψεις του ΔΝΤ για πλεόνασμα ύψους 0,1%. «Μας ζήταγαν 42 φορές περισσότερα μέτρα, αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα» τόνισε, προσθέτοντας ότι «για πρώτη φορά είχαμε διαπραγμάτευση που δεν έκλεισε με σκορ Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός». Όσο για τα νέα βαριά μέτρα, δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να πάει σε συμφωνία που έχει μειώσεις και σε μεσαίες συντάξεις με την προϋπόθεση ότι έχουμε ισοδύναμα αντίμετρα και την έξοδο από την επιτροπεία».

Απέδωσε δε το πλεόνασμα όχι στην υπερφορολόγηση («η φορολογία είναι ελάχιστα περισσότερη από ό,τι ήταν πριν» υποστήριξε), αλλά στο ότι «έχουν ενεργοποιηθεί οι κόφτες στις μίζες, στη φοροδιαφυγή και τις ρεμούλες».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «έχουμε την τρόικα με το περίστροφο πάνω από το κεφάλι μας», ενώ κάλεσε τον λαό «να σφίξουμε όλοι μαζί τα δόντια για να πετύχουμε ανάπτυξη πάνω από 2% το 2017».

Ο πρωθυπουργός είχε μια καλή κουβέντα να πει για τον Σόιμπλε, τον οποίο χαρακτήρισε «σοβαρό και σεβαστό πολιτικό», και για τη Μέρκελ, για την οποία ανέφερε ότι «είναι μια πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και είναι ανοιχτόμυαλη».

Παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί και εκτιμά ότι «η κυβέρνηση έχει κοινωνική αποδοχή ή τουλάχιστον κατανόηση», υπενθυμίζοντας τους Αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος το 2011, ένα φαινόμενο που δεν υπάρχει σήμερα. Για τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι «αν ήταν δική μας η επιλογή, δεν θα επιλέγαμε να πουλήσουμε σε περίοδο κρίσης», αλλά επέμεινε πως «δεν πουλήσαμε μπιρ παρά».

«Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο από την ελληνική πραγματικότητα» σχολίασε η Νέα Δημοκρατία.

Πηγή: dimokratianews.gr