Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σχετικά με το ευρώ, η μεγάλη ή και συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων τοποθετούνται αρνητικά ενάντια στην ένταξή μας στην ευρωζώνη. Στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο που διενεργείται με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 59-60% δήλωσε ότι ήταν λάθος η ένταξή μας στο ευρώ. Στην ίδια δημοσκόπηση το 18% τοποθετείται υπέρ της άμεσης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι συστημικοί υποστηρικτές του ευρώ έχουν σήμερα μάλλον εγκαταλείψει τα παλαιότερα αστεία επιχειρήματά τους  ότι, άν επιστρέψουμε στη δραχμή δε θα έχουμε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, θα πέσουμε στα βράχια κλπ. Όλες αυτές οι γελοιότητες έχουν πλέον διαλυθεί από την ίδια τη ζωή αφού τώρα μέσα την ευρωκόλαση βιώνουμε όλα τα παραπάνω,αλλά και τη δική μας ισχυρή αντίθετη επιχειρηματολογία που στηρίζεται σε στοιχεία και στατιστικά δεδομένα.

Το τελευταίο οχυρό των επιχειρημάτων της “συμμορίας του ευρώ” είναι ότι,” ίσως να ήταν λάθος που μπήκαμε στο ευρώ αλλά τώρα είναι αργά για να βγούμε”.Πρόκειται για άλλη μια κορυφαία ανοησία. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία και εφικτή η έξοδος από την ευρωζώνη. Ύστερα από τα τελευταία  εννέα ολόκληρη συνεχόμενης  εξαθλίωσης μέσα στο ευρώ, έχουμε δει και νιώσει πολύ καλά τι σημαίνει η παραμονή μέσα στην ευρωκόλαση και καμιά αμφιβολία δεν μπορεί να υπάρχει για το αντίθετο. Ούτε φυσικά είναι δυνατόν να επιβιώσει η χώρα μας, όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα με ένα συνεχώς διογκούμενο χρέος που μας επιβάλλει να καταβάλουμε στους δανειστές ετήσιο πλεόνασμα του προϋπολογισμού 3,5% του ΑΕΠ και επιπλέον 15%-20% από την υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της χώρας.

Το επιχείρημα ότι με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουμε να συνέλθουμε, να βγούμε στις αγορές και ανατάξουμε τη χώρα, δεν είναι παρά ένα γελοίο παραμύθι για μικρά παιδιά. Μελέτες του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, αποδεικνύουν ότι, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να επιφέρουν ανάπτυξη άνω του 1% ετησίως. Και είναι πιθανό, σε περιόδους ύφεσης της οικονομίας να έχουν  ακόμα και αρνητικές συνέπειες. Επανερχόμενοι στις δημοσκοπήσεις, υπενθυμίζουμε ότι, οι τελευταίες δημοσιευμένες για το ίδιο θέμα της ALCO, Public Issue,MRB, δίνουν πλειοψηφικό ποσοστό στους υποστηρικτές του εθνικού νομίσματος. ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία υπέρ του εθνικού νομίσματος δίνουν όλες οι διαδικτιακές δημοσκοπήσεις για το ίδιο θέμα. Και αυτό όταν, η σχετική συζήτηση είναι εντελώς απαγορευμένοι στα συστημικά κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια.

Το αναμενόμενο φυσικό επακόλουθο των παραπάνω διαπιστώσεων είναι ότι, δεν μπορεί να μην υπάρξει μια κεντρική σοβαρή πολιτική εκπροσώπηση αυτού του τεράστιου λαϊκού ρεύματος που εκφράζει το εθνικό νόμισμα, με πατριωτικές και δημοκρατικές συνιστώσες. Το αντίθετο θα ήταν πλέον εντελώς αφύσικο, ακόμα και για μια χώρα όπως η Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ