Φοβούμενος το προηγούμενο ης καταδίκης του τραπεζίτη Δημητριάδη στην Κύπρο, ο Έλληνας «Γκαουλάϊτερ» Διοικητής της κατ΄όνομα Τράπεζας της Ελλάδος, Γιιάννης Στουρνάρας, εκλιπαρεί ασυλία από τους πατρώνες του της ΕΕ στα πρότυπα… Γεωργίου. Τον ανησυχεί διάιτερα η  προκαταρκτική έρευνα εις βάρος του από την Εισαγγελία Διαφθοράς.Το πιθανότερο είναι ο κ.Στουρνάρας και οι όμοιοί του τραπεζίτες και όχι μόνο, να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα  μετά την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών, αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πολύ δύσκολα θα γλυτώσουν όλοι αυτοί οι σύγχρονοι «Εφιάλτες τη φυλακή κατά το πρότυπο κεντρικών τραπεζιτών άλλων χωρών όπως της Ισλανδίας.

Μετά το μπαράζ κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων περί του «ακλόνητου» της θέσης του, ως απάντηση στην προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται εις βάρος του από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ο κ. Στουρνάρας, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, απέσπασε δεύτερη δήλωση στήριξης στο πρόσωπό του από τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πρώτη είχε προέλθει κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωκοινοβούλιο, έπειτα από την… κλασική πλέον ερώτηση (δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο!) του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου σχετικά με τα «εχθρικά» δημοσιεύματα προς το πρόσωπο του διοικητή της ΤτΕ και τις περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη.

Η τοποθέτηση όμως του κ. Ντράγκι ήταν μάλλον συγκρατημένη, καθώς έπειτα από μια γενικόλογη αναφορά στην αξιοπιστία του κ. Στουρνάρα έσπευσε να προσθέσει ότι δεν θα ήθελε να κάνει σχόλια για το συγκεκριμένο θέμα.

«Προειδοποίηση»

Η δεύτερη δήλωση στήριξης Ντράγκι έγινε μόλις προ ημερών, σε συνάντηση με… συνδικαλιστές των 21 ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, έπειτα από άλλη ερώτηση ενδιαφερομένου, που μυστηριωδώς πάλι είχε ως αντικείμενο την… κακομεταχείριση του κ. Στουρνάρα. Ομως αυτή τη φορά η αναφορά Ντράγκι ενείχε και ένα στοιχείο προειδοποίησης προς την ελληνική κυβέρνηση, με την επισήμανση ότι η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών είναι και υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μία φορά στο παρελθόν αναγκάστηκε να κινήσει διαδικασία εις βάρος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, έπειτα από επιστολή του ίδιου του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Είναι εντυπωσιακό ότι και οι δύο «δηλώσεις στήριξης» αναδείχτηκαν ως ρεπορτάζ στην ίδια ελληνική εφημερίδα που σχεδόν εργολαβικά έχει αναλάβει τη δημόσια προστασία του κεντρικού τραπεζίτη.

Μεσολάβησε βεβαίως πληθώρα εγκωμιαστικών σχολίων, σχεδόν… πανομοιότυπων, από φίλα προσκείμενα στον κ. Στουρνάρα μέσα ενημέρωσης, με κεντρικό παρονομαστή την «άπλετη στήριξη που απολαμβάνει», ιδιαίτερα από τον γερμανικό παράγοντα!
Η πιο πρόσφατη αποστροφή του κ. Ντράγκι περί ενδεχόμενου ανάμειξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση Στουρνάρα κατέδειξε πού ακριβώς επιδιώκει να φτάσει ο κεντρικός τραπεζίτης: Σε ένα είδος «ευρωπαϊκής ασυλίας», έναντι της κυβέρνησης, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως αυτό που επιχειρεί να αποσπάσει με αρκετή επιτυχία ο υπόδικος πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέας Γεωργίου.

Ομως αυτό που εσκεμμένα… ξέχασε να αναφέρει ο κ. Ντράγκι είναι ότι, παρά το πέπλο προστασίας των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπάρχει πρόσφατο προηγούμενο εκδίωξης κεντρικού τραπεζίτη, και μάλιστα σε χώρα που βρέθηκε σε πρόγραμμα δανειοδοτικής στήριξης. Κι αναφερόμαστε στην περίπτωση του τέως κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος, έπειτα από σειρά επεισοδιακών διενέξεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναγκάστηκε τον Απρίλιο του 2014 να παραιτηθεί ταπεινωμένος και στιγματισμένος.

Και στην περίπτωσή του είχαν προηγηθεί σωρεία «δηλώσεων στήριξης» από τον κ. Ντράγκι, «αυστηρά μηνύματα» προς την κυπριακή κυβέρνηση, ακόμη και επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπου τονιζόταν η ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τις «αυστηρές αυτές προειδοποιήσεις» προς τη Λευκωσία αναδείκνυε με πηχυαίους τίτλους, ακόμη και λίγους μήνες πριν από την ντροπιαστική παύση Δημητριάδη, η κυπριακή έκδοση της ελληνικής εφημερίδας που σήμερα βλέπει «ακλόνητο» τον Στουρνάρα. Το προηγούμενο του Πανίκου Δημητριάδη είναι αυτό που τρέμει πλέον ο Γιάννης Στουρνάρας και «εκβιάζει» δηλώσεις στήριξης στο πρόσωπό του, ανήσυχος από την κατακόρυφη βελτίωση των σχέσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και την πιθανολογούμενη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα επιτρέψει ακόμη μία έξοδο στις αγορές τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η διαφορά με τον πρώην πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Η μεθόδευση του κ. Στουρνάρα αντίκειται καταφανώς στα θεσμικά καθήκοντά του, καθώς εμφανίζεται να προτάσσει το προσωπικό συμφέρον του, αξιώνοντας την προστασία των ξένων, και δη των δανειστών, έναντι της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οπως ακριβώς στην περίπτωση Γεωργίου (φωτό).

Η διαφορά είναι ότι η προστασία του Γεωργίου είναι πρωταρχικό μέλημα των δανειστών, γιατί, αν αποδειχτεί η λαθροχειρία στην απεικόνιση του ελλείμματος, καταρρέει αυτοστιγμεί όλο το αφήγημα του μνημονιακού μονόδρομου που επέβαλλε ο δήθεν δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Αντιθέτως, ο κ. Στουρνάρας είναι πολύ πιο εύκολα αναλώσιμος για τους δανειστές. Ειδικά αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους τελευταίους το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί πριν από τη λήξη της θητείας του. Ακριβώς όπως συνέβη με την περίπτωση Δημητριάδη στην Κύπρο…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ