Γιάννης Κουτσομύτης

Σημαντική εξέλιξη για τη Συρία αλλά και την ευρύτερη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής:
Ο Τραμπ ενέκρινε πρόταση του αμερικανικού Πενταγώνου να εξοπλιστούν με βαριά όπλα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που αποτελούνται κατά πλειοψηφία από Κούρδους ώστε να μπορέσουν να εξαπολύσουν την κρίσιμη επίθεση για την κατάληψη της Ράκκα από το Ισλαμικό Κράτος.

Η απόφαση ελήφθη παρά τις έντονες πιέσεις της Τουρκικής Κυβέρνησης που ήθελε να αποτρέψει πάση θυσία την εδραίωση των Κουρδικών δυνάμεων στη Βόρεια Συρία, και ει δυνατόν, να καταλάβουν οι φιλικές της ανταρτικές δυνάμεις τη Ράκκα, με προφανή στόχο τον μεταπολεμικό έλεγχο του status quo στη Βόρεια Συρία και την περιθωριοοποίηση των Κούρδων.

Σημαντικό το πλήγμα για τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας στη Συρία. Ας μην νομίζουμε πάντως ότι ο Τραμπ απέκτησε ξαφνικά αντιτουρκικά αισθήματα. Το αβαντάρισμα των SDF έγινε διότι βρίσκονται ήδη σε απόσταση βολής από τη Ράκκα και οι αμερικανοί επιτελείς έκριναν ότι έχουν επιχειρησιακό πλεονέκτημα για να καταλάβουν την πόλη από το Ισλαμικό Κράτος, από ότι οι φιλοτουρκικές δυνάμεις.

Ο Τραμπ έχει άμεση ανάγκη για την εσωτερική του πολιτική ισορροπία να επιδείξει μια σοβαρή επιτυχία κατά των τζιχαντιστών, και πολύ απλά οι Κουρδικές δυνάμεις του προσφέρουν αυτήν την ευκαιρία.

Tough luck Ρετσέπ, άργησες.

Πηγή: press-gr.com