O κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους βρετανική εφημερίδα, λίγο πριν το τελευταίο Eurogroup του αρνείται ότι επέβαλε «πολιτικές λιτότητας» και προειδοποιεί για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

«Η οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε ήταν μια προβλέψιμη αξιόπιστη οικονομική πολιτική που έχτισε εμπιστοσύνη και παρήγαγε ανάπτυξη. Είμαι έτοιμος να υποστηρίξω απέναντι σε οποιονδήποτε ότι αυτή η πολιτική δημιούργησε μεγαλύτερη ανάπτυξη απ΄ οποιαδήποτε άλλη», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Σχολιάζοντας την «δαιμονοποίησή» του στην Ελλάδα, ο Γερμανός πολιτικός δήλωσε ότι ότι μόνο κάποιοι είχαν αυτή την εικόνα για αυτόν στην Ελλάδα. «Πρέπει να ρωτήσετε τους Έλληνες τη γνώμη έχουν για τους δικούς τους πολιτικούς».

«Δεν είναι εύκολο να πέρνεις αποφάσεις που είναι μη δημοφιλείς αρχικά αλλά απαραίτητες. Και όταν πρέπει να πάρεις αυτές τις αποφάσεις σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή, τότε είναι ακόμη δυσκολότερο. Αλλά δεν είναι καλύτερο άμα δεν τις πάρεις», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Ειδικά για το θέμα της Ελλάδας σημείωσε: «Έκανα πολλές προσπάθειες. Είπα στον Έλληνα ομόλογό μου ότι κατανοώ πως δεν είχαν την πολιτική δύναμη να εφαρμόσουν γρήγορα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τον ρώτησα αν υπάρχει ένας τρόπος ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έπαιρνε την δύναμη να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ο ομόλογός μου είπε ότι αυτή δεν είναι μια ρεαλιστική ιδέα, η Ελλάδα δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Είναι περήφανη όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα».

«Μετά ηγήθηκα της ιδέα του να κάνει η Ελλάδα ένα διάλλειμα για μερικά χρόνια, αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε ούτε αυτό. Οπότε δεν έμενε τίποτα άλλο πέρα από το να προχωρήσουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι ο Έλληνας ομόλογός του είναι «ιδιαίτερα έξυπνος υπουργός Οικονομικών. Δήλωσε πολύ φιλικά ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε καλές και λιγότερο καλές ιδέες για την Ελλάδα».

Μιλώντας για το 2015 ο κ. Σόιμπλε δήλωσε η πλειοψηφία του Eurogroup ήταν υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και όχι αυτός προσωπικά. «Πιερ Κάρλο Παντοάν (σ.σ. υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας) το έκανε γνωστό αυτό, όχι εγώ. Είπε ότι σχεδόν όλα τα μέλη του Eurogroup συμφωνούσαν πως θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα. Όμως όλοι ξέραμε πως μόνο η Ελλάδα μπορούσε να πάρει αυτή την απόφαση. Όμως οι αρχηγοί των κυβερνήσεων είχαν άλλη άποψη και είχαν τους λόγους τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ