Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ( AfD) είναι μία ισχυρή πραγματικότητα σήμερα αφού μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή του το 2013, αναδείχτηκε σε τρίτο κόμμα στην Μπούντεσταγκ, όπου αναμένεται να διαθέτει 94 βουλευτές. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πολιτική του κόμματος και τις δηλώσεις των ηγετικών του στελεχών, αναμένεται να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Αγκέλας Μέρκελ. Μάλιστα, στελέχη του προανήγγειλαν ότι το AfD θα προσφύγει σε πολιτικό και ποινικό έλεγχο της Καγκελαρίου.

H Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν είνα ακροδεξιό κόμμα όπως το αποκαλούν τα ΜΜΕ της Νέας Τάξης, αφού έχει συστηματικά αποκλείσει δεδηλωμένους ακροδεξιούς. Τον χώρο της ακροδεξιάς τον καλύπτει ένα άλλο μικρό κόμμα που δεν κατόρθωσε να μπει στην Μπούντεσταγκ. Το AfD στελεχώνεται από άτομα που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους, από το Χριατιανοδημοκρατικό, το Σοσιαλδημοκρατικό, το Φιλελεύθερο κόμμα, την αριστερά καθώς και από διάφορους ανένταχτους. Στις τελευταίες εκλογές, οι ψηφοφόροι της προέρχονται ιοσμερώς από τους Χριστιανοδημοκράτες και από τους Σοσιαλδημοκράτες και τοςυ αριστερούς. Ιδιάιτερα σαρωτική είναι η δυναμική του στην Ανατολική Γερμανία και ιδιάιτερα στη Σαξωνία όπου αναδείχτηκε πρώτο κόμμα. Η Ανατολική Γερμανία είναι πολύ φτωχότερη από τη δυτική και αυτό εξηγεί το υψηλό ποσοστό του AfD.

 

Με δεδομένη τη νεαρή ηλικία του κόμματος, ορισμένα μικρομεσαία στελέχη μπορεί να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες αμέσως υπερτονίζονται ή και διαστρεβλώνονται σκόπιμα από τα ΜΜΕ. Από το αποτέλεσμα των εκλογών όμως, διαφαίνεται πως η λυσσωδης επιθεση των ΜΜΕ και όλων των άλλων κομμάτων ενάντια στο AfD κάθε άλλο παρά το ζημείωσε.

Το 2013 μέχρι το 2014 είχε ως κεντρικό του πηρύνα καθηγητές οικονομικών υπό τον καθηγητή Μπερντ Λούκε, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα τον Ιούλιο του 2015  έπειτα από αντιπαράθεσή του με τους ηγέτες της ανατολικογερμανικής πτέρυγας του AfD. Τον διαδέχτηκε Φράουκε Πέτρι, 42χρονη πρώην χημικός και επιχειρηματίας, με ιδιαίτερα επιτυχή πορεία ως επικεφαλής τους AfD στις εκλογές σε τρία ανατολικά γερμανικά κρατίδια υιοθετώντας μια περισσότερο σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό.

Σήμερα συμπρόεδρος του κόμματος είναι ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ενώ στο τελευταίο θυελώδες συνέδριο του κόμματος αναδείχτηκε ως επίσης συμπρόεδρος η Αλίς Βάιντελ, οικονομολόγος και τραπεζικός με αντιμεταναστευτικό, έντονα αντιισαλμικό και αντι-ευρώ προφίλ.  Η αντιπρόεδρος Μπέατριξ φον Στορχ πολύ πρόσφατα μίλησε  με ιδιάιτερα θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, τονίζοντας πως για τη χώρα μας “το ευρώ είναι ένα σκληρό νόμισμα και αυτό καταστρέφει την ελληνική οικονομία. Για να αντισταθμίζονται τα ανταγωνιστικά της μειονεκτήματα θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της υποτίμησης του νομίσματος. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ένα εθνικό νόμισμα.Η έξοδος από το ευρώ δεν ενδεικνύεται όμως μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους”.

Η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη βλάπτει, τονίζει η κ. φον Στόρχ, «τον έλληνα πολίτη και την ελληνική οικονομία.» Η έξοδος από το ευρώ δεν ενδεικνύεται όμως μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους.

Το AfD yποστηρίζει ότι, για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας και της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά, πρέπει να διαλυθεί η ευρωζώνη και οι χώρες να επιστρέψουν στά εθνικά τους νομίσματα.Tο ευρώ έτσι κι΄αλιώς λένε τα στελέχη του AfD  έχει αποτύχει παταγωδώς, αφού η ευρωζώνη βρίσκεται στην ουρά της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Τα στελέχη του επισημαίνουν ότι,  για τους Νοτιοευρωπαίους το κοινό νόμισμα υπήρξε ακόμη πιο καταστροφικό. Γι αυτό,  οι χώρες του Νότου πρέπει να είναι οι πρώτες που θα εγκαταλείψουν το ευρώ, αν όχι με την δική τους βούληση, τότε τελικά με διάταγμα των Βρυξελλών. Οι υπόλοιποι Βορειο-ευρωπαίοι θα μπορούσαν στην συνέχεια να θέσουν τις βάσεις για την σταδιακή αποκατάσταση των δικών τους εθνικών νομισμάτων.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.