Ύστερα απο τη συνάντησή του με τη βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Ντόναλντ Τράμπ αρκέστηκε σε απλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αγκέλα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, τους μεγάλους φίλους και σύμμαχους του Μπαράκ Ομπάμα.στην προώθηση της παγκοσμιοποίησής  Και ενώ η Ουάσιγκτον απαξίωσε να αναφερθεί στο θέμα, η πλευρά των Γερμανών και των Γάλλων έσπευσε να προβεί σε ανακοινώσεις αναφέροντας ότι, οι συζητήσεις αφορούσαν τις διμερείς σχέσεις των εκατέρωθεν χωρών, καθώς και ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανοιχτή πληγή της Συρίας και στο μέλλον του ΝΑΤΟ.

Αν και τα καθεστωτικά ΜΜΕ ανέφεραν ανάποδα την είδηση, είναι περισσότερο από φανερό ότι ο νέος Πλανητάρχης δείχνει με την όλη  στάση του την αρνητική του θέση απέναντι σε Μέρκελ και Ολάντ.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία,  ο  απερχόμενος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης Φρανσουά Ολάντ, με περισή δεικτικότητα και απαράσκεια,  ανέφερε  στον Ντόναλντ Τραμπ ότι «η απομόνωση είναι αδιέξοδη», προειδοποιώντας τον ότι , ότι, ο προστατευτισμός συνοδεύεται από σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι απαραίτητη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχυθεί σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του τομέα της Αμυνας.Ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε επίσης τον Τραμπ ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση στη Συρία χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών.Δεν γνωρίζουμε τι του απάντησε ο Τράμπ, αλλά από την όλη του στάση και το στυλ του συνάγεται ότι, οι απαντήσεις στον φευγάτο Ολάντ, κάθε άλλο παρά θα πρέπει ήταν κομψές.

Η  καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ήταν πιο προσεκτική απέναντι στον νεοκλεγέντα πλανητάρχη, αφού επιθυμεί να διεκδικήσει και τρίτη θητεία ως καγκελάριος στη χώρα της. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας η Αγκέλα Μέρκελ και ο Ντόναλντ Τραμπ «υπογράμμισαν τη θεμελιώδη σημασία του ΝΑΤΟ» κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

«Ο πρόεδρος και η καγκελάριος συμφωνούν στην αναγνώριση της θεμελιώδους σημασίας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο μίας ευρύτερης διατλαντικής σχέσης και του ρόλου του στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας της βορειοατλαντικής μας κοινότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωσε του Λευκού Οίκου. Αυτό βέβαια δε συνάδει με προηγούμενες δηλώσεις του Τράμπ που τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο, οι δύο συμφώνησαν ότι τα βάρη της συλλογικής ασφάλειας θα πρέπει να κατανέμονται δίκαια ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας. Προφανώς αυτό αποτελεί κόλαφο για την Μέρκελ αφού η ζάμπλουτη Γερμανία,σε αντίθετη με την πτωχευμένη Ελλάδα, δεν καταβάλλει όλες τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ. Ο Τράμπ προφανώς βάζει τέλος στις αυθαιρεσίες των Γερμανών.

Μέρκελ και Τραμπ μίλησαν για θέματα όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, οι σχέσεις με τη Ρωσία και η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, διευκρίνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβάζοντας σχετική ανακοίνωση. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Αμβούργο τον προσεχή Ιούλιο, ενώ κάλεσε την γερμανίδα καγκελάριο να επισκεφθεί  την Ουάσινγκτον, ανέφερε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σημειώνεται ότι, είναι ίσως η πρώτη φορά που νεοεκλεγής Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν σπεύδει να υναντήσει άμεσα τον/την Γερμανό ομόλογό του, όπως έκανε με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό ο Ντόναλντ Τράμπ

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.