Οι δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια και υποθηκευμένη την πρώτη τους κατοικία δεν θα μπορούν να τα εξαγοράζουν κατά προτεραιότητα από την τράπεζα πριν αυτό καταλήξει σε κάποιο fund ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Με πρότυπο την παραχώρηση δανείων της Eurobank σε ξένο fund στο …3% της αξίας τους, θα πρέπει να αναμένουμε παρόμοιες εξωφρενικές καταστάσεις στο κοντινό μέλλον, όπου περιουσίες χτισμένες με ιδρώτα θα περνούν σε τραπεζικούς Γύπες έναντι πινακίου φακής.

Ο  “εισαγόμενος’ Αμερικανοτραφής κ. Παπαδημητρίου, προφανώς έχει προσαρμοστεί πλήρως στο κατοχικό ευρω-καθεστώς και επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αποφεύγει να απαντήσει γιατί και πως στην Κύπρο, υπήρξε μια εντελώς διαφορετική ρύθμιση υπερ των δανειοληπτών, οι οποίοι μπορούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανείων τους πριν την παραχώρησή τους σε τραπεζικούς Γύπες.

Δεν εξηγεί πως είναι δυνατόν να παρέχεται η ευχέρεια δημιουργίας ασύδοτου πλούτου σε ξένα funds και να μην επιχειρείται η δημιουργία ειδικού φορεά διαχείρισης τραπεζικών δανείων όπως έχει γίνει και στην περίοδο της μεγάλης ύφεσης του 1929, με τη σφραγίδα του χαρισματικού προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούσβελτ, του οποίου την ιστορία ο κ. Παπαδημητρίου ασφαλώς και θα γνωρίζει καλά.

Ο κ. Παπαδημητρίου δεν απαντά στο αυτονόητο γεγονός ότι, ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών έχουν πέσει στα Τάρταρα, οι δανειακές τους υποχρεώσεις παραμένουν στα ύψη όπως στο παρελθόν πριν από την κρίση. Με άλλα λόγια ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 2.500 ευρώ πριν από την κρίση ήταν σε θέση να αποπληρώνει δάνειο της τάξης των 200-300 ευρώ. Αυτό του είναι εντελώς αδύνατο σήμερα όταν στην καλύτερη περίπτωση, το εισόδημά τους έχει μειωθεί στα 1.000 ευρώ.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.