Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ ΣΤΑΤ οι αυτοκτονίες στα χρόνια των ευρωμνημονίων  αυξάνουν αλαματωδώς. Το έτος 2010 ήταν 377, το 2013 613, το έτος 2016 650. Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ δίνουν διπλάσιο αριθμό αυτόχειρων κατ’ έτος από όσους δίνει η ΕΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία αυτά είναι σαφώς υποτιμημένα αφού ο πραγματικός αριθμός αυτοκτονιών  συγκαλύπτεται  από την ΕΛ ΣΤΑΤ και την ΕΛΑΣ. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος καταγραφής των αυτοκτονιών. Το βέβαιο είναι ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι σημαντικά μεγαλύτερος από την επίσημη καταγραφή.

Στα πιστοποιητικά θανάτου (Διοικητικό έγγραφο) στις ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν αναγράφονται οι εξωτερικές αιτίες θανάτου ή δεν μπορούν να ανιχνευθούν.
Οι συγγενείς πιέζουν να μην αναγράφεται ως αιτία θανάτου η αυτοκτονία για λόγους κοινωνικούς, θρησκευτικούς και οικονομικούς. Το στίγμα ειδικά σε μικρές κοινωνίες είναι μεγάλο. Η θρησκεία αρνείται να κηδέψει τους αυτόχειρες. Επίσης δεν δηλώνονται για να λάβουν αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρίες σε περίπτωση που διαθέτουν ασφάλεια ζωής. Σε αυτόχειρες δεν δίδονται αποζημιώσεις από ασφάλεια ζωής. Η ΕΛ ΣΤΑΤ δίνει πάνω από 20.000 θανάτους κατ’ έτος από αδιευκρίνιστη αιτία ή άλλη αιτία χωρίς να περιγράφεται η ακριβής αιτία θανάτου. Παραδείγματα: θάνατος από πνιγμό, από πτώση, από τροχαίο, ατύχημα κ.λπ.

Ακόμη και τα στοιχεία της ΕΛ ΣΤΑΤ όμως δείχνουν διπλασιασμό των αυτοκτονιών στα χρόνια των ευρωμνημονίων. Η ραγδαία αύξηση οφείλεται σε κοινωνικά, επαγγελματικά, οικονομικά προβλήματα που δημιούργησαν τα Μνημόνια, καθώς επίσης και η απουσία ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και κοινωνικής προστασίας. Με βάση στοιχεία Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι πάνω από 3.500 κατ’ έτος στη χώρα μας όταν πριν την κρίση το έτος 2010 δεν υπερέβαιναν τους 500.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.