O διορισμένος από τα ξένα funds ξένους, τους διεθνείς τραπεζικούς Γύπες και σημερινά αφεντικά της Τράπεζας Πειραιώς, διευθύνων σύμβουλος Xρήστος Μεγάλου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: “Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από το ισχύον Σχέδιο Αναδιάρθρωσης για μείωση της διεθνούς παρουσίας μας, ανακοινώνουμε την πώληση των σερβικών δραστηριοτήτων μας στην Direktna Banka μετά από μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία πώλησης. Πιστεύουμε ότι οι πελάτες και οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς στο Βελιγράδι θα ωφεληθούν από την ένταξή τους σε ένα διευρυμένο τοπικό τραπεζικό όμιλο και προσβλέπουμε στην έγκαιρη ολοκλήρωση της συναλλαγής”.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε, “το συνολικό τίμημα σε μετρητά θα διαμορφωθεί από €58 εκατ έως €61 εκατ, ανάλογα με την οικονομική απόδοση των πωληθέντων περιουσιακών στοιχείων μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με συνδυασμό πώλησης και ταυτόχρονης μείωσης κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς AD Beograd. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε σχετικές κανονιστικές και εταιρικές εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Σερβικής Κεντρικής Τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018, μετά τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων και συνιστά ουδέτερη κεφαλαιακά πράξη για την Τράπεζα Πειραιώς.Η BNP Paribas ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας για τη συναλλαγή και ως νομικοί σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρείες “Clifford Chance” και  “Andric Law Office”.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, η  Τράπεζα Πειραιώς υποχρεώνεται να ξεπουλήσει όλες τις διεθνείς της δραστηριότητες (και αυτό φυσικά ισχύει και για τις άλλες συστημικές ελληνικές τράπεζες που έχουν υφαρπαγεί από ξένους Γύπες-Funds), με μια διαδικασία επίσημης αγοραίας κλοπής.Σημειώνεται ότι, οι διεθνείς Γύπες έχουν υφαρπάξει τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έναντι ασήμαντων ποσών, με μια αντίστοιχη μεθόδευση κλοπής της ιδιοκτησίας τους, όπου δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής  Έλληνες ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, η Τράπεζα Πειραιώς υποχρεώνεται να ξεπουλήσει τα υποκαταστήματα και τις υπηρεσίες leasing που έχει αναπτύξει στη γειτονική χώρα στην Direktna Banka A.D., έναν τραπεζικό όμιλο  που ελέγχεται και αυτός από τα ίδια ή συνεργαζόμενα ξένα Funds. Το δε τίμημα της πώλησης θα εξαρτηθεί από την οικονομική απόδοση που θα έχει η τράπεζα στο μέλλον μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής στους επόμενους έξι περίπου μήνες ! Στο διάστημα αυτό, οι νέοι ιδιοκτήτες προφανώς θα κάνουν κάτι πολύ απλό. Θα εμφανίσουν συρρικνωμένες οικονομικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να δικαιολογήσουν ένα ακόμα πιο χαμηλό τίμημα αγοράς.

Η Τράπεζας Πειραιώς στη Σερβία είχε μέχρι πρόσφατα υψηλή κερδοφορία που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί το πολύ χαμηλό τίμημα της πώλησης που προκαθορίστηκε για την συναλαγή. Πρόκειται για άλλη μια ξεδιάντροπη διαδικασία ξεπουλήματος, στην πραγματικότητα κλοπής, ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Ποιος άλλωστε θα περίμενε κάτι καλύτερο όταν για το ξεπούλημα μεσολαβούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η  BNP Paribas και  οι δικηγορικές εταιρείες “Clifford Chance” και  “Andric Law Office”.

Και εδώ είναι που ανακαλύπτει  κανείς πόσο ασήμαντα και μικρά είναι τα δικά μας λαμόγια μπροστά στους μέγιστους αυτούς διεθνούς επιστήμονες της μεγαλο-κλοπής.

Ελπίζουμε και ότι, όταν έρθει η ώρα πολλοί θα είναι εκείνοι οι ελληνόφωνοι και μη “Εφιάλτες”που θα πληρώσουν το τίμημα όλων αυτών των τεράστιων κλοπών σε βάρος της χώρας μας, πριν προφτάσουν να επιβιβαστούν στα ελικόπτερα της φυγής..

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.