Ήταν 18 Οκτωβρίου του 1981 πριν από 38 χρόνια, όταν το ΠΑΣΟΚ σημείωνε μια πρωτόγνωρη νικηφόρα ανατροπή στις εθνικές εκλογές εκείνου του έτους, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Με κυρίαρχο σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τον Γεώργιο Ράλλη και την ΝΔ σάρωσε στις εκλογές, καταλαμβάνοντας ποσοστό 48,07% με 172 έδρες. Η ΝΔ έλαβε 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ 10,93% και 13 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή.
Η πολιτική αυτή αλλαγή, αν μη τι άλλο, ανέτρεψε τη απόλυτη μονοκρατορία της συντηρητικής παράταξης που επικρατούσε στα πολιτικά πράγματα χώρας για πολλές δεκαετίες και από μόνο του αυτό, αποτελεί επίτευγμα για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η αξιολόγηση της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, τα θετικά και τα αρνητικά της, ανήκει στους ιστορικούς και δεν είναι εδώ ο χώρος για την ανάγνωσή της.
Γεγονός είναι ότι, από την εποχή της πρωθυπουργίας Σημίτη, το κραταιό ΠΑΣΟΚ ξεστράτισε από τις  ιστορικές πολιτικές του παρακαταθήκες. Απομακρύνθηκε από τον πατριωτικό, δημοκρατικό του προσανατολισμό, με συνέπεια να καταρρεύσει και να οδηγηθεί στη γωνία του σημερινού πολιτικού χάρτη. Και όμως, μια πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, αναζητά αυτόν τον πατριωτικό προσανατολισμό και ταυτόχρονα δημοκρατικό προσανατολισμό.
Η μεγάλη δημοκρατική και πατριωτική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γιώργου Γενηματά, της Μελίνας Μερκούρη και των πολλών άλλων επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών της Αλλαγής, μόνο όταν αποκαταστήσει αυτές τις βασικές ιστορικές της παρακαταθήκες και τις προσαρμόσει στη σημερινή εποχή, μόνο τότε θα μπορέσει θα μπορέσει να αποκτήσει τη χαμένη της ταυτότητα και να πρωταγωνιστήσει ξανά στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό το χρειάζεται ο τόπος και η ίδια η ύπαρξη και το μέλλον της χώρας.

pasok1981

Γιατί η 18η Οκτώβρη “δένει” ιστορικά τον Ανδρέα με τον Γεώργιο Παπανδρέου

Οι συγκεντρώσεις που έμειναν στην ιστορία

Η προεκλογική περίοδος ήταν πολύ έντονη, με τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιεί τεράστιες προεκλογικές συγκεντρώσεις, όπως αυτή της 5ης Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, που άνοιξε την αυλαία για την προεκλογική περίοδο ή στη Θεσσαλονίκη και φυσικά στο Σύνταγμα!

pasok_2_1981

Ο Τύπος της εποχής για τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ

Ο

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.