Το Ευρωβαρόμετρο είναι μια πανευρωπαϊκή έρευνα που διενεργείται δύο φορές το χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διερευνά τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών σε διάφορα σημαντικά θέματα. Στις σχετικές έρευνες των τελευταίων χρόνων διαφαίνεται μια αλματώδης αύξηση του ευρωσκεπτικισμού η οποία στην Ελλάδα, έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις,γεγονός που αποκρύπτεται ή αλλοιώνεται επιμελώς από τα συστημικά ΜΜΕ.

Στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε στις αρχές Αυγούστου 2017, όπως φαίνεται και από τον επίσημο σχετικό πίνακα στην Αγγλική, το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που δεν εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέρχεται στο συντριπτικό 76%, έναντι μόλις 22% που δηλώνουν ότι την εμπιστεύονται και 2% που δεν απαντούν. Αλλά και όσον αφορά το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ, όπου περιλαμβάνονται και χώρες όπως η Γερμανία, Πολωνία,Βέλγιο κλπ.,  ποσοστό 47% ως μέσος όρος του συνόλου των χωρών, δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται και 42% ότι την εμπιστεύεται, ενώ 11% δεν απαντούν.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο Ευρωβαρόμετρο, μόλις το 11%  εμπιστεύεται την κυβέρνηση της χώρας μας και 13% το εθνικό κοινοβούλιο. Επισημαίνεται εδώ ότι, η Ελληνική κυβέρνηση και η συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου είναι υπέρμαχοι της ΕΕ την οποία όμως εμπιστεύεται μόνο το 22% των Ελλήνων πολιτών! Πρόκειται για μια ολοφάνερη αναντιστοιχία της πραγματικής βούλησης του ελληνικού λαού με την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση.

Παρ’ όλη την επίμονη προπαγάνδα της εικονικής αισιοδοξίας από την κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ, πάνω από 6 στους 10 Έλληνες (62% από 61% προηγουμένως) εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο θα είναι χειρότερο για την ελληνική οικονομία, ενώ το 30% προβλέπει ότι η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη.

Δυσοίωνες είναι επίσης οι προβλέψεις και για την κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα, με το 61% να θεωρεί ότι θα επιδεινωθεί και το 80% να μην βλέπει καμία βελτίωση στην προσωπική του επαγγελματική κατάσταση (το 58% δηλώνει ότι παραμένει ίδια και το 22% ότι θα χειροτερεύσει).

Η συντριπτική πλειονότητα (το 98% από 97% το φθινόπωρο του 2016) χαρακτηρίζει «κακή” την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα, όταν στην Ε.Ε. των 28, το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 51%, μειωμένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Σε προσωπικό επίπεδο, το 69% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του είναι κακή (στο 27% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος), και το 49% δηλώνει το ίδιο για την επαγγελματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται (έναντι 22% πανευρωπαϊκά).

Στην ερώτηση «ποια είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρας σας”, το 51% απαντά η ανεργία, το 45% αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, το 26% ξεχωρίζει το κρατικό χρέος, ενώ το 16% θεωρεί μεγάλο πρόβλημα την φορολογία.

Στο μέτωπο της ανεργίας, 7 στους 10 θεωρούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας και το 29% θεωρεί ότι το πρόβλημα έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στο ερώτημα για το αν “συμφωνείτε με ένα μια  οικονομική και  νομισματική ένωση με ένα κοινό νόμισμα το ευρω”, απαντά θετικά το  64% των Ελλήνων πολιτών (έναντι 68% στην αντίστοιχη  έρευνα του 2016) και 32% αρνητικά, ενώ 4% δεν απαντούν. Η διαπίστωση αυτή είναι εντελώς παράδοξη και εξόχως αντιφατική με το προηγούμενο συμπέρασμα του Ευρωβαρόμετρου, όπου το 76% των Ελλήνων πολιτών δεν εμπιστεύονται την ΕΕ έναντι μόλις 22% που την εμπιστεύονται.

Η εξήγηση της εξόφθαλμης αυτής αντίφασης, μπορεί να συνδέεται με την πολυπλοκότητα της τελευταίας ερώτησης σε αντίθεση με την πρώτη η οποία έιναι ξεκάθαρη και ευθύς.Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι, ένα μέρος ενημερωμένων Ελλήνων πολιτών δέχονται το ευρώ με την προϋπόθεση της ολοκληρωμένης οικονομικής και νομισματικής ένωσης ( όπως δηλ. διατυπώνεται από την ερώτηση), που όμως προϋποθέτει κοινή δημοσιονομική και φορολογική πολιτική. Και μια τελευταία εξήγηση είναι ότι, το Ευρωβαρόμετρο στο θέμα αυτό κάνει απλώς λάθος θελητά ή αθέλητα.

Από την όλη έρευνα πάντως προκύπτει ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών όπως και η σχετική  πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, δεν εμπιστεύονται αυτήν την Ευρωαπαίκή Ένωση. Και σήμερα είναι πλέον πολύ αργά για να πεισθούν ότι, μπορεί να υπάρξει μια άλλη καλύτερη ΕΕ απο την υπάρχουσα που δημιουργήθηκε με τις καλές προθέσεις των αρχικών εμπνευστών της αλλά μετεξελίχθηκε σε όργανο Γερμανικής επικυριαρχίας. Αντί για την Ενωμένοι Ευρώπη των εθνώ νκαι των λαών, τελικά οικοδομήθηκε η Ευρώπη των Γερμανών.

 

 

.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.