Διονύσης Χιόνης

Η συζήτηση για την επιστροφή στη δραχμή προέκυψε διότι τα αδιέξοδα που προκλήθηκαν λόγω ΟΝΕ, και όχι λόγω ΕΕ. Είχαν ως αποτέλεσμα μια πρωτοφανή κρίση με χαρακτήρα ολοκαυτώματος και με μια αέναη προσπάθεια που καταλήγει το 2060, με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Λέμε ότι θέλουμε να είμαστε με το ευρώ, όμως, όταν δεν μπορούμε πρέπει υποχρεωτικά να αναζητήσουμε άλλες λύσεις. Το φετίχ στην προκειμένη περίπτωση είναι η διάσωση της χώρας και όχι το ευρώ, το γουάν, ή το δολάριο».

Οι πολιτικοί που έβαλαν τη χώρα στην Ευρωζώνη τα είχαν διαβλέψει και ήξεραν, όπως τα ξέρει και ο Ντάισελμπλουμ που ομολόγησε μια εβδομάδα προτού φύγει ότι, όλο αυτό έγινε για να σωθούν οι τράπεζες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του άλλα μας έλεγε. Τα ήξεραν, όμως, αφενός ήθελαν την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας και αφετέρου τη δέσμευση της χώρας για να την καταντήσουν σε αυτά τα χάλια. Αφού τα είχαμε προβλέψει εμείς στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη, δεν θα τα είχαν προβλέψει αυτοί στις Βρυξέλλες που κάνουν σχέδια για 20 χρόνια μετά; Ήξεραν καλά πως μια χώρα σαν την Ελλάδα θα έφτανε σε αυτά τα προβλήματα».

Πόσο ρεαλιστική είναι η επιστροφή στη δραχμή:

«Υπάρχει η κυνική ομολογία  της Μέρκελ και του Μακρόν που μιλούν για ευρώ δύο ταχυτήτων. Και για το PSI ο Παπακωνσταντίνου μέχρι την τελευταία στιγμή έλεγε ότι θα μας στείλει στον εισαγγελέα εμάς που λέγαμε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο και έγινε. Η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι νομοτέλεια. Όταν γίνει εμείς πάλι θα πέφτουμε από τα σύννεφα. Με τον τρόμο ότι δεν θα έχουμε τρόφιμα και φάρμακα φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Η Ελλάδα έχει δημοσιονομική σταθερότητα και ισοσκελισμένο εξωτερικό ισοζύγιο. Το σύνολο αγαθών και υπηρεσιών που εισάγουμε είναι ίδιο με αυτό που εξάγουμε. Η υποτίμηση που φοβάται ο κόσμος συμβαίνει μόνο όταν υπάρχουν ελλείμματα που χρειάζεται να τα χρηματοδοτήσεις με νέο χρήμα».

Ποια πρέπει να είναι η ισοτιμία της νέας δραχμής με το ευρώ ;

Οικονομική καταστροφή δεν πρόκειται να επέλθει. Οικονομική καταστροφή επήλθε με επιλογές τύπου PSI. Ανεξάρτητα με τις επιλογές του ελληνικού λαού το θέμα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι. Όταν η ίδια η Μέρκελ μιλάει ξεκάθαρα για ευρώ δύο ταχυτήτων δεν γίνεται να λέμε ότι αποκλείεται η επιστροφή στη δραχμή. Ο ελληνικός λαός θέλει να είναι στην Ευρώπη και να συναλλάσσεται εμπορικά και πολιτιστικά με τους Ευρωπαίους. Όχι όμως με αυτόν τον τρόπο που γίνεται. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή. Θέλουμε να είμαστε Ευρώπη όχι όμως να είμαστε το σκλαβοπάζαρο της Ευρώπης.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.