Στα 35 δισ. ευρώ περίπου ανέρχεται η «επίσημη» αξία των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων του ευρώ που κυκλοφορούν σήμερα σε φυσική μορφή στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα χαρτονομίσματα που αναλογούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος (τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία) διαμορφώνονται σε 30,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατανομή εντός του ευρωσυστήματος, των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ ανέρχονται σε 5,1 δισ. ευρώ. Αυτά τα 5,1 δισ. ευρώ μας τα χορηγεί εκτάκτως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με βάση τη ζήτηση για χαρτονομίσματα που εκδηλώνεται από τα ελληνικά νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η πραγματικότητα είναι πως το χρήμα που βρίσκεται σε στρώματα, σε σεντούκια και σε θυρίδες, αλλά και το χρήμα που κυκλοφορεί «μαύρο», δηλαδή δεν φορολογείται και δεν περνά από το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας.Οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα ήταν 160 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 και σήμερα είναι στα 123 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 37 δισ. ευρώ περίπου το 30%, ήτοι άνω των 10 δισ. ευρώ θεωρείται πως βρίσκονται σε σπίτια και θυρίδες.

Αλλά και η έκρηξη της παραοικονομίας τα χρόνια της κρίσης, που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ανήλθε από το 25% του ΑΕΠ στο 40% του ΑΕΠ, ήτοι αυξήθηκε κατά 15% ή κατά 27 δισ. ευρώ, δείχνει πως μεγάλο μέρος χρημάτων δεν περνά μέσα από τα επίσημα κανάλια και ως εκ τούτου δεν καταγράφεται.

Σε κάθε περίπτωση το χρήμα που «μετακινείται » ετησίως σε φυσική μορφή εντός της χώρας είναι υπερδιπλάσιο των 35 δισ. ευρών που καταγράφουν οι λογιστικές καταστάσεις της ΤτΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματαποστολών στην Ελλάδα η G4S Cash Solutions, ετησίως οι μεταφερόμενες αξίες ξεπερνούν το 50% του ετήσιου ΑΕΠ, ήτοι τα 90 δισ. ευρώ και διενεργούνται περισσότερες από 800.000 διακινήσεις αξιών (2.250 ημερησίως)!

Να σημειωθεί πως οι χρηματαποστολές διακινούν αξίες που δεν καταγράφονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως π.χ. τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα του ευρώ που αποσύρονται από την κυκλοφορία λόγω φθοράς, λίρες, πολύτιμα μέταλλα και λίθους, κ.α..

Πηγή: CNN.gr

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.