Δημοσιεύουμε ένα κείμενο για τον Τόμας Βίζερ ο οποίος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους γραφειοκράτες-υπαλλήλους των Γερμανών που έχουν φέρει την Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα στη σημερινή της κατάντια. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

“Κανένας άλλος δεν γνωρίζει τόσο καλά τα ευρωπαϊκά θέματα και κανένας άλλος δεν αξίζει τον τίτλο του “Μίστερ ευρώ”, όσο ο Τόμας Βίζερ”, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ, τιμώντας σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, τον απερχόμενο επικεφαλής του Euroworking Group, τον Αυστριακό οικονομολόγο Τόμας Βίζερ.

Αυτό ισχύει για τον Τόμας Βίζερ, “είτε επρόκειτο για την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είτε για νύχτες ολόκληρες διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, είτε για τα σχέδια μιας Δημοσιονομικής Ένωσης”, επισήμανε ο Αυστριακός υπουργός εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του απέναντι σε έναν , όπως τόνισε, “μεγάλο Ευρωπαίο και Αυστριακό”, για τις υπηρεσίες του σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Τόμας Βίζερ, τον οποίο διαδέχεται από την 1 η Φεβρουαρίου 2018 σε αυτές τις θέσεις ο Ολλανδός Χανς Βίγιελμπριφ, διατελούσε από τον Ιανουάριο του 2012 επικεφαλής του Euroworking Group και της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών της ΕΕ, των δύο αυτών ευρωπαϊκών οργάνων που προετοιμάζουν τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Πριν την ανάληψη των δύο αυτών θέσεων στις Βρυξέλλες, ο Τόμας Βίζερ υπηρετούσε στο αυστριακό υπουργείο Οικονομικών στη Βιέννη, όπου είχε διατελέσει τελευταία προϊστάμενος της διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής και Χρηματαγορών.

Υπήρξε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματαγορών του ΟΟΣΑ, ενώ και στο διάστημα 2009-2011 ήταν ήδη επικεφαλής του Euroworking Group και της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών της ΕΕ.

Στις γνωστότερες τοποθετήσεις του Τόμας Βίζερ για την Ελλάδα, απέναντι σε αυστριακά ΜΜΕ, συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, εκείνη από τον Μάρτιο του 2016, με την οποία απέκλειε κατηγορηματικά “μία νέα συζήτηση για Grexit (έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ), καθώς κανένας δεν εύχεται μια τέτοια αστάθεια”, όπως επίσης εκείνη τον Σεπτέμβριο του 2017, στην οποία διαβεβαίωνε ότι “η Ελλάδα, λόγω των ευνοϊκών όρων αναχρηματοδότησης με χρονική διάρκεια πέραν των 30 ετών, δεν θα έχει πρόβλημα σε περίπτωση μεσοπρόθεσμης αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.