Ειρήνη Βούλγαρη

H Eυρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Νομικού Πλαισίου της  ΕΚΤ (που απαρτίζεται αφενός από το νομικό πλαίσιο της ίδιας της ΕΚΤ και του ευρωσυστήματος των τραπεζών των χωρών-μελών της ευρωζώνης, και αφετέρου από τις Ευρωπαϊκές Συνταγματικές Συνθήκες), και της Κομισιόν, έχει ήδη “νομιμοποιήσει” την παράνομη, τοκογλυφική τακτική της δανειοδότησης υπερχρεωμένων χωρών-μελών της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Αρχικά απαγορευόταν η χρηματοδότηση υπερχρεωμένων χωρών-μελών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ βάσει του άρθρου 123 της Συνταγματικής Συνθήκης της Λισαβόνας. Αυτή η     απαγόρευση παρεκάμφθη στη συνέχεια, μέσω της Συνθήκης ESM και της Συνθήκης ΤSCG οι οποίες επιτελούν αυτόν ακριβώς τον ρόλο.

Πλέον βλέπουμε λοιπόν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημιουργεί απλώς ένα μηχανισμό χρηματοδότησης όπως ήταν ο ΕFSF, o oποίος «από την πίσω πόρτα» της ΕΚΤ, παρακάμπτοντας δηλαδή το άρθρο 123 της Συνθήκης της Λισαβόνας, επέτρεπε την χορήγηση δανείων στις υπερχρεωμένες χώρες-μέλη της ΕΕ με μεγάλα επιτόκια μέσω ιδιωτικών τραπεζών και ληστρικότατων funds. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει το δίκαιο του τραπεζίτη-δανειστή (ΕΚΤ, Φραγκφούρτη) εις βάρος των λαών των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Οι λαοί της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στον Νότο της Ευρώπης,  απειλούνται με γενοκτονία και υποδούλωση μέσω των νέων αυτών Συνθηκών που συνιστούν πλέον Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει ότι οι υπερχρεωμένες χώρες, και ιδιαίτερα η Ελλάδα, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα αστρονομικά τους παράνομα, επαχθή και επονείδιστα δημόσια χρέη τους προς αυτήν.  Για τον λόγο αυτό, έχει προθυμοποιηθεί να δανειοδοτεί η ίδια η ΕΚΤ τις υπερχρεωμένες αυτές χώρες, με απώτερο σκοπό να σφετερισθεί η ίδια η ΕΚΤ τους πόρους των υπερχρεωμένων χωρών-μελών της, βάσει των όρων των Δανειακών Συμβάσεων που έχει συνάψει με αυτές. Στην περίπτωση της Ελλάδας τουλάχιστον, ένας από τους όρους των Δανειακών αυτών Συμβάσεων, είναι η υποθήκευση ολόκληρης της Ελλάδας έναντι των δανείων που παίρνει. Ήδη η χώρα μας βρίσκεται σε ξεπούλημα επειδή δεν μπορεί να αποπληρώνει τα ομολογιακά της δάνεια όταν λήγουν. Οι Δανειακές αυτές Συμβάσεις είναι παράνομες, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, όπως έχουν εξηγήσει έγκριτοι νομικοί.

Όπως ξέρουμε, τόσο η ΕΚΤ, όσο και το ΔΝΤ δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα με υπέρογκο επιτόκιο (μέσω των Ελληνικών κρατικών “ομολογιών χρέους” δηλαδή των ομολόγων.) Ο δανεισμός αυτός από το 2010 γίνεται βάσει των δεσμευτικών Δανειακών Συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Οι Δανειακές αυτές Συμβάσεις έχουν υποθηκεύσει όλη την Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας και φέρουν τις υπογραφές των Ελλήνων υπουργών οικονομικών και των διευθυντών της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι επειδή η χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων, έχει εξαναγκασθεί από τις Δανειακές αυτές Συμβάσεις να εκποιεί λιμάνια, αεροδρόμια, εκτάσεις, κλπ και να στέλνει τα χρήματα που εισπράττει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο ΔΝΤ για εξόφληση των δανείων. Επί πλέον η Ελλάδα για τον ίδιο λόγο είναι αναγκασμένη να εκχωρεί σε πολυεθνικές εταιρείες που είναι προφανώς μέτοχοι της ΕΚΤ και των ιδιωτικών τραπεζών που αποτελούν την “πίσω της πόρτα”, την εκμετάλλευση μεγάλων εκτάσεων γης, του ορυκτού της πλούτου, της ενέργειάς της κλπ. Η Ελλάδα δηλαδή βρίσκεται υπό κατάσχεση λόγω ενός υπέρογκου, καθημερινά αυξανόμενου μη βιώσιμου, παράνομου, επαχθούς και επονείδιστου δημόσιου χρέους. 

Σε προηγούμενη ανάρτησή μου, εδώ,  έδειξα το γιατί το δημόσιο χρέος της χώρας μας έχει χαρακτηρισθεί ως μη βιώσιμο, παράνομο, επαχθές και επονείδιστο. Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί, έπρεπε να είχε καταγγελθεί ως τέτοιο στον ΟΗΕ, και να έχει γίνει απαιτηθεί η διαγραφή του ή η δραστική του μείωση. Η κυβέρνηση όμως συνασπισμού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κατάργηση των μνημονίων (κι επομένως για ακύρωση των Δανειακών Συμβάσεων) και για διαγραφή ή δραστική μείωση του δημόσιου χρέους, προσυμφώνησε δια επίσημης επιστολής του τέως υπουργού της των οικονομικών Βαρουφάκη στο Eurogroup, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δημόσιο χρέος της και ότι υπόσχεται ότι θα το αποπληρώσει στο ακέραιο. Επιπλέον, στις επίσημες επιστολές του ο τ. υπουργός οικονομικών Βαρουφάκης υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα υπόσχεται να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες. Μεταξύ άλλων, οι επιστολές αυτές του Βαρουφάκη στόχευσαν στο να στερήσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το δικαίωμα να προβεί στην σωτήρια για την Ελλάδα διακήρυξη του δημόσιου χρέους ως μη βιώσιμου, παράνομου, επαχθούς και επονείδιστου για τους Έλληνες, και φυσικά στην αποτροπή της δραστικής του μείωσης ή της διαγραφής του. Επίσης, στόχευσε στο να αφαιρέσει από την Ελλάδα το μοναδικό αμυντικό της όπλο: την μονομερή κήρυξη στάσης εξωτερικών πληρωμών και την επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα.

Κράτα το

1 COMMENT

 1. O EFSF, το ειδικό-ιδικό μας κοστούμι (ιδιωτικού -και αγγλικού- δικαίου εταιρεία!) με τα… δεμένα τρελομάνικα, που φτιάχτηκε ειδικά για την χώρα με υψηλότατα επιτόκια και αποτελείται από ομόλογα που δεν χαμπάριασαν από το PSI.
  Απεναντίας, λειτούργησε α λα καρτ… και φυσικά το αποσκοράκισαν οι χώρες που μελλοντικά θα χρησιμοποιούσαν βοήθεια, έτσι “mission accomplishment”.
  Όσο για την βιωσιμότητα του χρέους (είτε δηλ υφίσταται, είτε όχι), ουδείς αντιπρόσωπος συμφερόντων του (έστω) πελάτη του ισχυρίζεται οτι αυτός είναι οικονομικά εύρωστος και μπορεί ες αεί να πληρώνει.
  Για όσους έχουν δε στοιχειώδη γνώση της αγοράς προέχει η μείωση του σώματος του χρέους, και όχι η χάλκευση αιωνίων δεσμών εξυπηρέτησής του, μάλιστα σε ένα απαισιόδοξο διεθνές σενάριο γενικής απομόχλευσης, αλλά και επαναμοιράσματος της “πίττας” πλανητικά.
  Ακόμη και αν αυτή η μείωση περνάει μέσα από πρόσκαιρες “συμπτώσεις” με το ΔΝΤ.
  Οτιδήποτε άλλο είναι δος ημίν σήμερον… άνευ αύριον.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.