Παρ’ όλα τα ακραία μέτρα λιτότητας, την υφαρπαγή της ελληνικής δημόσιας περιουσία, και το κούρεμα με το PSI 2012, το ελληνικό χρέος συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα, επιβαρύνοντας συνεχώς τα αδιέξοδα της οικονομίας της χώρας μας.  Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας «Hannoversche Allgemeine»,που ανέφερε και η Deutsche Welle, το ελληνικό χρέος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 13,7 δις ευρώ μέσα στο 2018. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα  Γκερτ Χέλερ, στο τέλος του 2017 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανερχόταν στα 318,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά από υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών το ποσό αυτό θα ανέλθει μέχρι το τέλος του 2018 στα 332 δισεκατομμύρια.
Και το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει από το 178% στο 180% του ΑΕΠ. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πως το βάρος είναι δυσβάσταχτο. Μια γρήγορη απομείωση του χρέους δεν προβλέπεται, Ωστόσο μια ελάφρυνση του χρέους θα διευκόλυνε την επιστροφή της χώρας στις αγορές και κάτι τέτοιο θα ήταν και προς όφελος των δανειστών», υπογραμμίζει το άρθρο της εφημερίδας του Ανοβέρου.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, «μετά την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου τον Ιούλιο του 2017, η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Η Αθήνα σχεδιάζει τώρα την έκδοση ενός ομολόγου επταετούς διάρκειας και οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν ραγδαία και αυτό σηματοδοτεί την αυξημένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάπτυξη της χώρας» Όμως, «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές επισκιάζεται από την προβληματική γύρω από το ύψος του δημόσιου χρέους”, επισημαίνει ο ίδιος.
Πηγή: Deutsche Welle

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.