Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Νομπελίστας οικονομολόγος και διανοητής Τζόζεφ Στίγκλιτζ, χαρακτήρισε για άλλη μια φορά φορά αποτυχία την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος του ευρώ. «Πιθανώς θα πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ για να μην εγκαταλείψουν την Ε.Ε.», είπε. 

Στο τελευταίο του βιβλίο (Stiglitz, Joseph E. The Euro and Its Threat to the Future of Europe. Allen Lane, 2016), ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι,  ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα και οι επιβληθείσες περικοπές είναι εμβληματικές της αποτυχίας του ευρώ. Με αναλυτική ενάργεια και ισχυρά επιχειρήματα, τεκμηριώνει γιατί το ευρώ απειλεί την Ευρώπη, επισημάινοντας ότι, «τα κατασκευαστικά λάθη του μοιάζουν αξεπέραστα. Είναι καιρός να σκεφτεί κανείς την κατάργησή του», συμπεραίνει, θεωρώντας την Γερμανία υπεύθυνη για την αποτυχία του κοινού νομίσματος.

Κατά τον διαπρεπή οικονομολόγο, το ευρώ είναι εμπόδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και θεωρεί την κατάργησή του ως τη μοναδική δυνατότητα για να δοθεί ώθηση στην παραλυμένη Ευρώπη.

«Το ευρώ δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και να φέρει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Συνέβη, όμως, το ακριβώς αντίθετο. Ορισμένες χώρες βρίσκονται σε βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ΄30», υποστηρίζει ο Στίγκλιτς, προτείνοντας γι’ αυτόν το λόγο την κατάργησή του.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.