Οι συστημικοί υποστηρικτές του ευρώ έχουν σήμερα περισσότερο ή λιγότερο εγκαταλείψει τα παλαιότερα παιδαριώδη επιχειρήματά τους  ότι, άν επιστρέψουμε στη δραχμή δε θα έχουμε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, θα πέσουμε στα βράχια κλπ. Όλες αυτές οι γελοιότητες έχουν πλέον απομυθοποιηθεί  από την ίδια τη ζωή αφού τώρα μέσα την ευρωκόλαση βιώνουμε όλα τα παραπάνω και όχι μόνο. Το «ψέκασμα» που γίνεται από τα κατοχικά ΜΜΕ, γίνεται  ολοένα και λιγότερα πειστικό από την ίδια την πραγματικότητα αλλά και από τη δική μας ισχυρή αντίθετη επιχειρηματολογία που στηρίζεται σε στοιχεία και στατιστικά δεδομένα, όσο και αν αποκρύπτεται στο δημόσιο διάλογο από την κοινή γνώμη.

Το τελευταίο οχυρό των επιχειρημάτων της “συμμορίας του ευρώ” είναι ότι,” ίσως να ήταν λάθος που μπήκαμε στο ευρώ αλλά τώρα είναι αργά για να βγούμε”.Πρόκειται για άλλη μια κορυφαία ανοησία. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία και εφικτή η έξοδος από την ευρωζώνη. Ύστερα από τα τελευταία  εννέα χρόνια συνεχόμενης  εξαθλίωσης, έχουμε δει και νιώσει πολύ καλά τι σημαίνει η παραμονή μέσα στην ευρωκόλαση και καμιά αμφιβολία δεν μπορεί να υπάρχει για το αντίθετο.

Ούτε φυσικά είναι δυνατόν να επιβιώσει η χώρα μας, όπως και οποιαδήποτε άλλη, με ένα συνεχώς διογκούμενο χρέος που μας επιβάλλει να καταβάλουμε στους δανειστές ετήσιο πλεόνασμα του προϋπολογισμού 3,5% του ΑΕΠ και επιπλέον 15%-20% από την υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της χώρας.Η ανάπτυξη δεν έρχεται με αντιαναπτυξιακά μέτρα, με ύφεση και ακραία λιτότητα. Η φτώχεια φέρνει μεγαλύτερη φτώχεια.

Το επιχείρημα ότι με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουμε να συνέλθουμε, να βγούμε στις αγορές και ανατάξουμε τη χώρα, δεν είναι παρά ένα γελοίο παραμύθι για μικρά παιδιά. Μελέτες του ίδιου του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, αποδεικνύουν ότι, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να επιφέρουν, στην καλύτερη περίπτωση, ανάπτυξη άνω του 1-1,5% ετησίως. Και είναι πιθανό, σε περιόδους ύφεσης της οικονομίας να έχουν  ακόμα και αρνητικές συνέπειες (*Βλ. σχετική υποσημείωση εδώ).

Το αναμενόμενο φυσικό επακόλουθο των παραπάνω διαπιστώσεων είναι ότι, το ζητούμενο είναι μια κεντρική σοβαρή πολιτική εκπροσώπηση με πατριωτικές και δημοκρατικές θέσεις για τ τεράστιο λαϊκό ρεύμα που πιστέυει ότι η μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας είναι η συντεταγμένη μετάβαση στο εθνικό μας νόμισμα με φιλικό Grexit. Το αντίθετο θα ήταν πλέον εντελώς αφύσικο, ακόμα και για μια χώρα όπως η Ελλάδα. Η ανατροπή φαίνεται αδύνατη στην αρχή μέχρι να γίνει πράξη.

…………………………………………………………………..

* Μελέτες ΔΝΤ και ΟΟΣΑ για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

  • Anderson, Derek, Ben Hunt, and Stephen Snudden, (2014). “Fiscal Consolidation in the Euro Area: How Much Can Structural Reforms Ease the Pain?” IMF Working Paper. No. 13/211 International Monetary Fund).

  • Bouis, R., Orsetta C., Lilas D, Romain D., Aleksandra Z., (2012), “How Quickly Does Structural Reform Pay Off? IZA Journal of Labor Policy, 1:12.

  • Eggertsson, Gauti, Andrea Ferrero, and Andrea Raffo (2014). “Can Structural Reforms Help Europe?” Journal of Monetary Economics, Vol. 61, pp.2–22.

  • Pothier, D.(2014).Structural reforms in the eurozone.DIW Roundop,Politics in Focus

  • Rodrick, D.(2015a).The elusive promise of structural reforms https://www.project-syndicate.org/./greece-structural-reforms…

  • Rodrik,D.(2015b).Structural reforms and Greece : Lessons from other countries. Athens, Oct. inerpost.gr

  • Rose – Bordon, A., Ebeke Ch.and Shirono,K.(2016).When Do Structural Reforms Work? On the Role of the Business Cycle and Macroeconomic Policies. International Monetary Fund working paper

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.