Την ώρα που αποφυλακίζονται χρυσοκάνθαροι γιάπιδες και βαρύτατοι εγκληματίες, απλοί Έλληνες πολίτες που αδυνατούν να εξαγοράσουν την ποινή τους, οι περισσότεροι θύματα της οικονομικής κρίσης, καταδικασμένοι για πλημμελήματα, αναγκάζονται να μείνουν στα κελιά των φυλακών.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Θεσσαλία», επικαλούμενη στοιχεία της Εισαγγελίας Βόλου, από την αρχή του χρόνου έως τις 15 Μαρτίου είχαν οδηγηθεί στις φυλακές 34 καταδικασθέντες, οι ποινές των οποίων ήταν μετατρέψιμες, ωστόσο δεν μπορούσαν να πληρώσουν για να… κερδίσουν την ελευθερία τους.

Πρόκειται για άτομα που καταδικάστηκαν με αποφάσεις του Μονομελούς και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου.

Τι λέει ο νόμος

Το δικαστήριο, εφόσον καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση, οφείλει να εξετάσει πρώτα αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εξαγοράς της ποινής. Για τον σκοπό αυτόν, πλέον, ο νόμος ορίζει ότι το δικαστήριο οφείλει να έχει στον φάκελο της δικογραφίας το ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου, ώστε να φαίνεται αν είναι «λευκός» ή έχει καταδίκες.

Σε περίπτωση που κάποιος καταδικαστεί με αναστολή, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πληρώνει τα δικαστικά έξοδα και αφήνεται ελεύθερος.

Συνεπώς, για να καταλήξει κανείς στη φυλακή, όταν καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη, θα πρέπει να μην έχει τις προϋποθέσεις αναστολής (π.χ. να έχει προηγούμενη καταδίκη δύο ετών) και να αποφασίσει το δικαστήριο ότι η μετατροπή της ποινής σε χρήμα δεν είναι αρκετή, αλλά απαιτείται εκτέλεσή της (με συγκεκριμένη, όμως, και ειδική αιτιολογία).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.