Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες συνεχίζουν να εισβάλλουν στη χώρα μας απο τα ανατολικά σύνορα παρ’ όλο που η Ευρωπαίκή Ένωση χρηματοδοτεί την Τουρκία με 3 δις και εξοπλισμό για να αποτρέπει αυτήν την κατάσταση. Όπως αποκαλύπτει το Der Spiegel, η Eυρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την Τουρκία με τεράστια χρηματικά ποσά για να ελέγχει με τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα τις ροές μεταναστών στα σύνορά της με την Ελλάδα και τη Συρία.

Από έρευνα του Spiegel και των συνεργατών του στο δίκτυο Netzwerk European Investigative Collaboration προκύπτει ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν διαθέσει στην Άγκυρα τεχνολογία αξίας 80 εκατ. ευρώ για την ασφάλεια και την επιτήρηση των συνόρων της, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες έχουν εμβάσει – στο πλαίσιο του προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης IPA – το ποσό των 35,6 εκατ. ευρώ στην τουρκική εταιρεία Otokar για την παραγωγή τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων, των λεγόμενων Cobra II, τα οποία χρησιμοποιούνται τώρα και στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.Επίσης, η ΕΕ παρήγγειλε στον εξοπλιστικό όμιλο Aselsan, που ανήκει κατά πλειοψηφία στο τουρκικό κράτος, να διαθέσει στην Άγκυρα τεθωρακισμένα και μη οχήματα παρακολούθησης για τον έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Το Spiegel αναφέρει ότι τον Μάρτιο του 2016 υπήρξε συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι θα καταβάλουν 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία, εφόσον κρατήσει τους πρόσφυγες στη χώρα και δεν τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ΕΕ. Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να διατεθούν προς όφελος των Σύριων που βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά 18 εκατ. ευρώ πήγαν σε μία ολλανδική εταιρεία για την παραγωγή έξι σκαφών που θα περιπολούν στις τουρκικές ακτές.

Η Τουρκία ανήγειρε τοίχο στα σύνορά της με τη Συρία και οργανισμοί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τους φύλακες των συνόρων ότι εμποδίζουν με τη βία την είσοδο Σύριων στη χώρα. Πολλοί πρόσφυγες έχουν αναφέρει στο Spiegel ότι έχουν πυροβοληθεί από Τούρκους στρατιώτες. Σύμφωνα με μία συριακή οργάνωση, από τον Σεπτέμβριο έχουν πεθάνει τουλάχιστον 42 άνθρωποι στην προσπάθειά του να περάσουν τον τοίχο.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.