Η ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ, σε αντίθεση με όλα τα συστημικά και δανειόπλητα ΜΜΕ, με κύριο αρθρο και τίτλο “Θέατρο πολέμου” πάνω από τη Συρία” υποστήριξε ότι, η θρυλούμενη πολεμική επιχείρηση στη Συρία απο τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της Μ. Βρετανία και Γαλλία, ήταν τόσο κάλπικη όσο ήταν και η δήθεν επίθεση με χημικά του Άσαντ. Για το θέμα γράψαμεμεταξύ άλλων, τα ακόλουθα :

“Ένα φτηνό θέατρο πολέμου για χρήση των συστημικών ΜΜΕ και της αξιοπιστίας των ΗΠΑ, εξελίχθηκε με τις χλιαρές ή και ψευδό -επιθέσεις των δυτικών δυνάμεων στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΟΔΟΥ ΔΡΑΧΜΗΣ,  μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας υπήρχε προσυνεννόηση σε υψηλό επίπεδο για τα σημεία όπου θα γίνουν οι επιθέσεις ώστε να υπάρχουν μηδενικές ή και ασήμαντες συνέπειες. Όπως και έγινε, αφού μέχρι τώρα τουλάχιστον, καμιά πληροφορία δεν υπάρχει και από τις δυο μεριές για θύματα και σοβαρές καταστροφές. Αυτό προκύπτει από τις  εκατέρωθεν δηλώσεις και ενημερώσεις για τις δήθεν επιθέσεις που εξαπέλυσε η “Αγία τριάδα της Αραβικής Άνοιξης”  ΗΠΑ, Μ.Βρετανία και Γαλλία……”

Πονηρός ελιγμός του Τράμπ για να απαλλαγέι από τον μπελά της Συρίας;

Σήμερα είναι σαφές ότι η άποψη αυτή της Οδού Δραχμής για “θέατρο πολέμου” στη Συρία, αποδείχτηκε σωστή, αφού η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων της ήταν το ίδιο κάλπικη όσο η δήθεν επίθεση με χημικά του Άσαντ.

Τελικά είναι πολύ πιθανό το όλο σκηνικό πολεμικού θεάτρου, να μην οφείλεται στον παρορμητικά επιθετικό χαρακτήρα του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ που συνάδει με την εθισμένη σε επιθετικές ενέργειες της χώρας του, ύστερα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αλλά στην πραγματικότητα, να πρόκειται για έναν πονηρό ελιγμό του ίδιου Ντόναλντ Τράμπ για να επιδείξει μια σκληρή στάση για εσωτερική κατανάλωση απέναντι στα γεράκια της χώρας του και δυτικού στρατόπεδου γενικότερα, με απώτερο σκοπό να αποχωρήσει και να απαλλαγεί από τον μπελά της Συρίας.

Πολύ δύσκολα μπορεί να πιστέψουμε ότι, ο παμπόνηρος Τράμπ έχει  πεισθεί πως ο Άσαντ, αφού άντεξε επί επτά χρόνια, τώρα στο τέλος που βγαίνει νικητής, θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, που το μόνο αποτέλεσμα τους θα είναι να δώσουν το πρόσχημα της επίθεσης εναντίον του. Ο Άσαντ δεν ανόητος ή παράφρων. Ούτε και ο Τράμπ !

Υπενθυμίζουμε ότι, προεκλογικά ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την πολεμοχαρή υπερ-συστημική Χίλαρη Κλίντον, με δηλώσεις του είχε δείξει ένα περισσότερο ανεκτικό αν όχι φιλικό πρόσωπο απέναντι στον Άσαντ αλλά και στη Ρωσία. Αυτή η φιλική του στάση απέναντι στη Ρωσία έδωσε έρεισμα στο συστημικό κατεστημένο των ΗΠΑ να του επιτεθεί με το επιχείρημα ότι, ο Πούτιν τον στήριξε στις εκλογές, σε βαθμό που μέσα και από τις σχετικές δικαστικές ενέργειες των αντιπάλων του, επιχειρείται η καθαίρεσή του από την προεδρία.

Σήμερα, ύστερα από την “κάλπικη επίθεση” που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ χωρίς θύματα και ούτε έναν νεκρό  ( ! ) , τα διεθνή ΜΜΕ, συμπεραίνουν ότι, η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε αδιέξοδο στη Συρία και ότι, ο Άσαντ βγαίνει ισχυρότερος από τον επταετή πόλεμο αλλά και από τις τελευταίες εξελίξεις.

Αδιέξοδη η πολιτική των ΗΠΑ. Ισχυροποιείται ο Άσαντ 

Μόλις πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τη διεξαγωγή “χλιαρών” πυραυλικών πληγμάτων εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας για μια δήθεν επίθεση με χημικά. Έκανε το ίδιο και τώρα, έχοντας στο πλευρό του τους συμμάχους του της Γαλλίας και της Βρετανίας, σε μια θεατρικού τύπου επιχείρηση που στόχευε δήθεν στο να αποτρέψει τον Μπασάρ αλ Άσαντ από το να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα, αλλά που φυσικά δεν πρόκειται να τον απομακρύνει από την εξουσία.

Τελικά ο  Αμερικανός πρόεδρος, αφού έριξε μερικές “ντουφεκιές στον αέρα” δήλωσε: «Αποστολή Εξετελέσθη» αντιγράφοντας την ίδια  φράση που είχε χρησιμοποιήσει  ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους το 2003 κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο εποχές είναι ότι, η επιχείρηση ενάντια στον Σαντάμ του Ιράκ -και εκεί με πρόσχημα τη ρίψη χημικών όπλων- ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η επέλαση της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ σάρωσε τον Σαντάμ και η “Αραβική Άνοιξη” άνοιξε τα φτερά της δημιουργώντας το Ισλαμικό Κράτος που έκοψε πολλά κεφάλια Αμερικάνων και όχι μόνο.

Αλλά εκείνη την εποχή οι ΗΠΑ έπαιζαν μόνες τους στον κόσμο, αφού η Ρωσία δεν είχε σηκωθεί ακόμα στα πόδια της. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικάμε τον Βλαδίμηρο Πούτιν να στηρίζει δυναμικά τον Άσαντ, ο οποίος διαθέτει τη μαζική υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της πολυπολιτισμικής χώρας του. Για αυτό και οι δυτικοί αρνούνται την πρότασή  για  διενέργεια ελεύθερων εκλογών υπό την απόλυτη εποπτεία τους όπως τους έχει προτείνει ο Άσαντ, αφού ξέρουν καλά ότι, το αποτέλεσμα δεν θα τους είναι καθόλου ευχάριστο.

Ο Πρόεδρος Τράμπ φάινεται ότι τελικά επανέρχεται σε παλαιότερο σχέδιό του, αυτό της απόσυρσης των σχεδόν 2000 Αμερικανούς στρατιώτες που επιχειρούν στη Συρία στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους καθώς και του τερματισμού της υποστήριξης στην επιλεγόμενη δήθεν Συριακή αντιπολίτευση.

Ύστερα από όλα αυτά, τελικά είναι πολύ πιθανό αν όχι βέβαιο ότι, το όλο “θέατρο του πολέμου”  δεν είναι τίποτα άλλο από έναν πονηρό ελιγμό του Τράμπ για να παραστήσει τον σκληρό και τελικά να αποχωρήσει με ελαφρά πηδηματάκια.

Τι δηλώνουν Αμερικάνοι αξιωματούχοι και σχολιαστές

όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, ένας Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι την ώρα που υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του όπως ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έπεισαν τον πρόεδρο να αποφύγει σκληρότερες ενέργειες, κάτι που εκείνος αρχικά επιθυμούσε, με το επιχείρημα ότι θα διακινδύνευαν μια κλιμάκωση με τη σύμμαχο του Άσαντ, τη Ρωσία, η αμερικανική διοίκηση δεν είναι κοντά στο να χαράξει μια συνολική στρατηγική για τον πόλεμο στη Συρία.

Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, εξήγησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές στην πολεμική μηχανή του Άσαντ αλλά εν τέλει κατέληξε στο να υποβαθμίσει τις εγκαταστάσεις με τα χημικά εν μέρει διότι του υπενθύμισαν ότι ένα τμήμα της εγχώριας πολιτικής βάσης του αντιτίθεται στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εμπλακούν βαθύτερα στο αδιέξοδο της Συρίας.«Πρόκειται για μια σκληρή αντίθεση που εκείνος πρέπει να αντιμετωπίσει» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Και ενώ η δήθεν επίθεση με τα χημικά όπλα τοποθέτησε τη Συρία πλήρως στο ραντάρ του Τραμπ, ειδικοί σημειώνουν ότι είναι απίθανο να τον πείσουν να συνεχίσει την πορεία του στη Συρία πέραν της επικράτησης επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτους.Άλλωστε, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, που δεν θέλουν να κατονομαστούν, λένε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης να απομακρύνει τον Άσαντ, που έχει επιβιώσει με την πολύτιμη στήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης.

«Δεν υπάρχει καμία απάντηση για το πρόβλημα του Άσαντ» δήλωσε ο Φίρας Μάκσαντ, ο διευθυντής του ιδρύματος Arabia που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. «Ο Άσαντ τα κατάφερε, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον και αυτό το κεφαλαιοποιεί».Και ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την αποκαλούμενη Διαδικασία της Γενεύης η οποία θα οδηγούσε σε μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, πολλοί υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιμένουν ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει αποτύχει και είναι καιρός να επανεξεταστεί.

Από την πλευρά του ο Ντένις Ρος, που διετέλεσε σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή στην πρώτη του θητεία, υποστήριξε ότι τα αεροπορικά πλήγματα θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στη συνολική κατάσταση στη Συρία.Η προσέγγιση του Τραμπ, εξήγησε, «δεν έχει να κάνει με την ισορροπία των εξουσιών στη Συρία. Έχει να κάνει με τον ISIS και να αποτραπεί η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ».

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.