Πανικό έχει δημιουργήσει στο διεθνές και ευρωπαϊκό ιερατείο και ειδικότερα στο Βερολίνο, η πρόταση της υπο σύσταση νέας Ιταλικής κυβέρνηση για να αναλάβει το καίριο πόστο του Υπουργού οικονομικών ο Πάολο Σαβόνα, εκλεκτός του ευρωσκεπτικιστή ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι. Μέχρι σήμερα, ο συστημικός Πρόεδρος της Ιταλίας Σέτζιο Ματαρέλα αρνείται τον διορισμό της νέας κυβέρνησης της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων υπό τον προτεινόμενο Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, δημιουργώντας αδιέξοδο στη χώρα.

Όμως, η Ιταλία δεν “κλωτσοσκούφι” σαν την Ελλάδα και πολύ δύσκολα μπορεί να αντραπεί πραξικοπηματικά η βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του Ιταλικού λαού που επέλεξε στις τελευταίες εκλογές το δρόμο της εξόδου από το ευρώ. Σε περίπτωση νέων εκλογών που τρέμει το Βερολίνο, είναι βέβαιο ότι θα θριαμβεύσει η έντονα ευρωσκεπτικιστική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Ποιος είναι ο Σαβόνα

O 82χρονος «ευρωσκεπτικιστής» οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα είναι υποψήφιος για νέος υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση την οποία καλείται να σχηματίσει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο 53χρονος Τζουζέπε Κόντε, ένας καθηγητής της Νομικής.

Ο Κόντε έλαβε εντολή σχηματισμού από τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει βάσει του προγράμματος που συνέταξαν οι ηγέτες των δύο κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Λουίτζι Ντι Μάιο του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων και ο Ματέο Σαλβίνι της ξενοφοβικής Λέγκας. Όμως ο ματαρέλα επιμένει να έχει τον τελευταίο λόγο για τους υπουργικούς διορισμούς, γεγονός που κινδυνεύει να προκαλέσει ρήξη στη σχέση του με τον Σαλβίνι.

«Φαίνεται ότι κάποιος από την λίστα με τους προτεινόμενους υπουργούς από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν είναι ευπρόσδεκτος από το κατεστημένο, για παράδειγμα ο Πάολο Σαβόνα. Είναι ένας οικονομολόγος τον οποίο σέβεται όλος ο κόσμος…αλλά τι κακό έχει κάνει; Τόλμησε να πει ότι η ΕΕ με τη σημερινή της μορφή δεν λειτουργεί σωστά», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Σαλβίνι.

Αρκεί να διαβάσει κανείς μερικές αράδες απο το βιογραφικό του για να αντιληφθεί για ποιόν λόγο ο πρόεδρος Ματαρέλα αποστρέφεται την υποψηφιότητα του Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών.«Δεν υπάρχει η Ευρώπη, μονάχα η Γερμανία που περιστοιχίζεται από φοβισμένες χώρες», έλεγε Ο Σαβόνα σε συνέντευξή του πριν από περίπου ένα χρόνο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ.

«Η Γερμανία δεν έχει αλλάξει την οπτική της για την θέση που κατέχει στην Ευρώπη μετά το τέλος του ναζισμού παρότι εγκατέλειψε την ιδέα να την επιβάλλει στρατιωτικά. Τρεις φορές η Ιταλία βίωσε την επιρροή της γερμανικής κουλτούρας, η οποία καθόρισε την ιστορία της, όχι μόνο από οικονομικής πλευράς με την Τριπλή Συμμαχία το 1882, το Γερμανο-Ιταλικό Σύμφωνο Φιλίας και Συμμαχίας (Χαλύβδινο Σύμφωνο) το 1939 και την Συνθήκη για την ΕΕ (την Συνθήκη του Μάαστριχτ) το 1992. Και είναι αλήθεια ότι κάθε φορά ήταν δική μας επιλογή. Πολύ πιθανό να μη διδασκόμαστε από τα λάθη μας».

Το ευρώ είναι ένα γερμανικό κλουβί

Στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες στην ιταλική αγορά με τίτλο «Σαν Εφιάλτης και σαν Όνειρο», ο Σαβόνα αυτοπροσδιορίζεται ως «φιλελεύθερος οικονομολόγος», γράφει ότι «το ευρώ είναι ένα γερμανικό κλουβί» και ότι «η Ιταλία χρειάζεται ένα σχέδιο Β’» για την έξοδό της από την ευρωζώνη με το μικρότερο δυνατό κόστος, αν κριθεί αυτό απαραίτητο, καθώς η είσοδός της ήταν ένα «ιστορικό λάθος».

Πολλές από τις απόψεις του για την οικονομία μπορούν να χαρακτηρισούν ως καλασσικές προσεγγίσεις. Αλλά το πρόβλημα για τις αγορές και για τους εταίρους της Ιταλίας είναι η άποψή του για το ευρώ, το οποίο έχει πολλές φορές χαρακτηρίσει ως ένα αποτυχημένο μοντέλο.Ο σχεδιασμός της ευρωζώνης, υποστηρίζει ο Σαβόνα στο βιβλίο του, έγινε ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες μόνο της Γερμανίας.

Στο παρελθόν μάλιστα έχει δηλώσει ότι «αν φτιάξουν την πολιτική ένωση στην Ευρώπη, η Γερμανία θα γίνει σίγουρα μειοψηφία». Ο Πάολο Σαβόνα διαθέτει πλούσιο βιογραφικό με μεγάλη ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία και από πολλές απόψεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας «τυπικός» εκπρόσωπος του κατεστημένου: με εμπειρία σε υπουργική θέση, στην Τράπεζα της Ιταλίας, σε ιδιωτικές τράπεζες και στην ένωση εργοδοτών της Ιταλίας Confindustria.

Μεταξύ άλλων, ο Σαβόνα διετέλεσε υπουργός επί κυβέρνησης Τσιάμπι, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς και διευθύνων σύμβουλος μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Perugia, Rome Tor Vergata και Scuola Superiore di Pubblica Amministrazione, είναι διευθυντής σε οικονομικά έντυπα, ερευνητής και συγγραφέας και έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία Οικονομίας.

«Το παρελθόν του Σαβόνα ως σφοδρού επικριτή της ευρωπαϊκής δομής τον καθιστά τον λιγότερο φιλικό προς τις αγορές υποψήφιο», ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες τους οι επικεφαλής της ιαπωνικής τράπεζας Mizuho όταν ανακοινώθηκε το όνομά του ως πιθανού υποψηφίου για το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πιθανός διορισμός του δεν έχει μόνο αναστατώσει τις ιταλικές αγορές, που ήδη κλυδωνίζονται από τον επικείμενο σχηματισμό αντισυστημικής κυβέρνησης, αλλά και το βαρύ πυροβολικό της ΕΕ, τη Γερμανία.«Έχει μια ρομαντική, σχεδόν συναισθηματική άποψη της Ευρώπης, αλλά είναι πεπεισμένος ότι ο τρόπος που είναι προς το παρόν δομημένη δεν βοηθάει την οικονομία ή τους πολίτες της», λέει ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, ο οποίος είναι επικεφαλής της εταιρείας πολιτικών συμβούλων Policy Sonar και γνωρίζει τον Σαβόνα προσωπικά.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.